Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film Veneţia 2001

Filmul lui Lucian Pintilie După-amiaza unui torţionar s-a numărat printre favoriţi - Festivalul de film Veneţia 2001


România Liberă, septembrie 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Juriul Mostrei cinematografice de la Veneţia, prezidat de cunoscutul regizor italian Nanni Moretti, autorul filmului La stanza del figlio / Camera fiului, ce a cîştigat în primăvară Palme d'Or la Cannes, a premiat cu precădere opere cinematografice provenite din ţări ce-şi găsesc tot mai greu loc pe ecranele lumii. Considerată de critici drept "un palmares cosmopolit", lista cîştigătorilor din acest an se deschide cu regizoarea indiană Mira Nair ce a dobîndit Leul de aur pentru filmul Nuntă sub muson / Monsoon Wedding, film coral şi optimist, despre coexistenţa dintre tradiţie şi modernitate. Iată şi celelalte premii: Marele Premiu al juriului: Hundstage, regia Ulrich Seidl (Austria); Premiul pentru cel mai bun regizor: Babak Payami pentru filmul Vot secret / Raye Makhfi (Iran-Italia); Premiul pentru cel mai bun scenariu: Y tu mama tambien, regia: Alfonso Cuaron (Mexic); Cupa Volpi pentru interpretare: Luigi Lo Cascio şi Sandra Ceccarelli (Italia) pentru rolurile din filmul Lumina ochilor mei / Luce die miei occhi, regia: Giuseppe Piccioni; Premiul Marcello Mastroianni pentru cei mai buni tineri actori: Gael Garcia Bernal şi Diego Luna pentru rolurile din Y tu mama tambien. Leul anului a fost cîştigat la secţiunea "Cinematograful de azi" de cineastul francez Laurent Cantet; premii speciale au mai cîştigat filmele Le souffle, regia: Damien Odoul (Franţa) şi Hai Xian, regia: Zhu Wen (China). Leul viitorului, premiul Luigi de Laurentiis decernat unui debutant (100.000 de dolari şi 20.000 m de peliculă) a revenit lui Jan Cvitkovici din Slovenia pentru filmul Pîine şi lapte / Kruh in mleko. Leul de argint pentru scurtmetraj a revenit cineastului german Jan Krüger pentru filmul Freunde.

Filmul semnat de Lucian Pintilie După-amiaza unui torţionars-a bucurat de atenţia constantă a criticilor de film italieni ce l-au situat printre primele trei opere de valoare prezentate la Mostra veneţiană. A impresionat în mod special caracterul auster al subiectului ales, cît şi jocul excelent al interpreţilor Gheorghe Dinică şi Radu Beligan.

Chiar dacă nu a intrat în palmaresul Mostrei veneţiene din acest an, filmul După-amiaza unui torţionar de Lucian Pintilie reprezintă o importantă operă cinematografică pe care publicul din România o aşteaptă cu nerăbdare pe ecrane.

Filmul românesc, ce evocă întîlnirea deloc comodă cu un fost torţionar al regimului comunist, a fost considerat un serios candidat la Leul de aur. Toate articolele despre Festivalul de film Veneţia 2001


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Călin Stănculescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer