România Liberă / octombrie 2003
Teatrul de Dramă "Hracia Ghaplanian" din Erevan, recent renovat şi inaugurat săptămîna trecută în prezenţa dlui Robert Kocearian, preşedinte al Republicii Armenia, şi a altor oficialităţi, este sediul Festivalului Internaţional de Teatru "High Fest" de la Erevan, ce se va desfăşura în zilele de 1-9 octombrie. Aici l-am întîlnit pe tînărul şi dinamicul director al acestui festival - producătorul Artur Ghugasian, care mi-a oferit cîteva amănunte:

Festivalul nostru se numeşte HIGH, transpunere a termenului Hay, ceea ce în armeneşte înseamnă "armean", dar şi "înalt" în englezeşte, fiind pentru noi într-adevăr un festival armean de nivel înalt. În urmă cu doi ani, am organizat la Erevan primul Festival Internaţional de Teatru, intitulat "Nazenik". A fost o primă încercare, la care am avut oaspeţi din şapte ţări, printre care şi pe dl Constantin Chiriac, cunoscutul director al Festivalului Internaţional de la Sibiu. Cum manifestarea aceea s-a bucurat de succes, ne-am gîndit să organizăm un alt festival, dar cu reprezentarea unor multiple genuri - teatru dramatic, de marionete, de păpuşi, de stradă (un fel de fringe) etc. Pentru prima dată, în sudul Transcaucaziei, organizăm pentru oaspeţi aşa-numitul show-case, adică programe-expunere a teatrelor naţionale. Prezentăm 12 teatre din Armenia care vor veni cu 16 spectacole, ceea ce permite trupelor noastre teatrale să se facă cunoscute unor reprezentanţi ai teatrelor europene. De pildă, dacă dlui Chiriac o să-i placă vreo trupă de-a noastră, o va invita la Sibiu. Scopul principal al nostru este să răspîndim arta noastră teatrală care, deşi are o istorie de peste două milenii (sec. I. î.Hr.), este cunoscută prea puţin în străinătate.

Ce oaspeţi veţi avea?
Am invitat unele dintre teatrele cele mai bune din Cehia, Georgia, Israel, Kharabaghul de Munte, Kazahstan, Macedonia, Marea Britanie, Rusia, Serbia, Suedia şi Ungaria. Vom avea oaspeţi străini de vază, personalităţi precum Constantin Chiriac şi Tompa Gábor din România, Igor Ovcinnikov şi Eduard Boyakov din Rusia, Jovan Chirilov din Serbia, Sara Hickson din Marea Britanie, director în Consiliul Britanic.

Cum aţi prevăzut programarea spectacolelor?
Ele se vor eşalona zilnic, cu începere de la ora 15, ultimul începînd la ora 21, în mai multe săli de teatru din Erevan, programul fiind alcătuit astfel încît spectatorii să poată merge de la o sală de teatru la alta, după modelul european.

Are spectatorul armean interes pentru genul de spectacole pe care le-aţi programat?
Interesul trebuie stimulat, ajutat, astfel încît spectatorul să fie atras, să poată vedea ce se întîmplă pe plan european şi, în general, internaţional în lumea teatrului. Din fericire, la noi biletele nu sunt scumpe, aşa încît spectatorul iubitor de teatru să poată fi prezent. Totodată, în timpul festivalului avem programate spectacole educative pentru tineret. Vom organiza workshop-uri, seminarii, master-class, la care vor participa şi invitaţii noştri de onoare din România. Aceste manifestări vor prilejui căutarea unor noi direcţii şi mijloace de expresie teatrală. În 2001, dl Constantin Chiriac a evoluat cu mare succes la Institutul de Teatru din Erevan. De data aceasta, sperăm ca atît dl Tompa Gábor, cît şi dl C. Chiriac să poată rămîne aici vreo 4-5 zile. Să vă mai spun că, deşi HIGH FEST nu are caracter competiţional, noi am pregătit un trofeu pentru cel mai bun spectacol. Trofeul reprezintă un glob în formă de rodie (fruct specific Armeniei), purtînd deasupra coroana lui Richard III şi tăiat la ecuator de harta Armeniei cu inscripţia ţării şi anul 2003.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus