Observator Cultural / aprilie 2001
Battlefield Earth
În anul 3000, Pămîntul este un deşert dezolant pe care supravieţuiesc oameni sălbăticiţi şi pe care-l exploatează nişte extratereştri superforţoşi numiţi Psychlos.

Dacă filmul acesta nu s-ar fi făcut, "Zmeuricile" ("the Razzies", premiile pentru cele mai proaste contribuţii cinematografice, decernate la Hollywood cu o zi înaintea Oscarurilor) şi-ar fi găsit, din nefericire, alte "gazde"... Şi zău că ar fi fost păcat, într-atît B.E. este un film copleşitor de catastrofal, jubilator de jalnic, radios de ridicol!

Regizorul Christian i-a făcut decorurile lui George Lucas la Star Wars, lui Ken Russell la Mahler, lui Ridley Scott la Alien şi lui Terry Hughes la Monty Python's Life of Brian, dar chestia cea mai tare e că lucrul acesta nu i-a servit la nimic: scenografia la B.E. arată ca una pentru Cecil B. DeMille dezgropată după 1000 de ani de la o catastrofă atomică. Actorii joacă de parcă s-ar teme să nu le-o ia altcineva înainte în cursa pentru "Zmeura de Aur", aruncînd la bătaie cele mai calamitoase "compoziţii" (Forest Whitaker cîştigă totuşi my Raspberry într-o combinaţie nătîngă de Leul + Omul de tinichea din The Wizard of Oz!) şi "dînd totul" (cele mai proaste expresii / gesturi / intonaţii...) cu o exuberanţă care ţi-i face simpatici.

Dialogurile sînt de o stupiditate extatică, iar povestea propriu-zisă, care reciclează Star Wars de Lucas şi The Planet of the Apes cu o infantilă lipsă de menajamente, l-ar fi făcut invidios pe Ed "cel-mai-prost-regizor-din-lume" Wood; incredibil, dar se pare că personajul lui Travolta (Terl, şeful gardienilor extratereştri) a fost "gîndit" în spiritul regilor shakespearieni!! Există o singură apariţie discret-mortală în acest vesel cimitir cinematografic care strigă să fie vizitat: aceea a unei proiecţii holografice, care-l învaţă pe Jonnie (Barry Pepper) limba psychlo. (++++)


Battlefield Earth / Cîmp de luptă: Pămîntul

Regia: Roger Christian
Cu: John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker
Regia: Roger Christian Cu: John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker, Kim Coates, Richard Tyson

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus