România Liberă / august 2001
Sindrome di Stendhal, La
În această seara puteţi urmări thrillerul Sindromul Stendhal / La sindrome di Stendhal (Italia, 1996), regia Dario Argento, cu: Asia Argento, Thomas Kretschmann, Marco Leonardi.

De curînd l-am prezentat pe Dario Argento, cel mai manierist realizator de filme de suspans şi de groază din cinematograful european, ale cărui filme au putut fi văzute pînă acum doar pe canalul M6. Iată că un post românesc oferă posibilitatea unui public mai larg să vadă unul dintre cele mai bune şi mai reprezentative filme din opera celui care este considerat deja marele maestru al spaimei în filmul european al sfîrşitului de mileniu.

Cum spuneau redactorii postului M6: "Fiecare film al lui Dario Argento este o operă de artă, propice unor emoţii puternice, unui joc al spaimei şi al senzualităţii, care trimite la o întreagă tradiţie picturală, literară şi chiar teatrală. Şi dacă filmele lui Dario Argento ar fi Le Grand Gugnol al sfîrşitului celui de-al doilea mileniu?". Sindromul Stendhal a fost teoretizat de scriitor într-una din cărţile sale şi constă în şocul puternic, mergînd pînă la leşin, simţit în faţa unor opere de artă extrem de expresive (relaţia dintre om şi opera de artă este o temă constantă a operei lui Dario Argento, încă de la debutul cu Pasărea cu pene de cristal / L'uccello dalle piume di cristallo).

Nu este decît punctul de plecare al unei poveşti aparent poliţiste, dar realizată deosebit de stilizat; veţi vedea intrări şi ieşiri din tablouri extrem de bine realizate filmic, crime în celebra galerie Uffizi, o meditaţie asupra dedublării şi a întrebării "Cîte personalităţi ne locuiesc de fapt?" şi multe altele. În ultimele sale filme, regizorul o filmează pe fiica sa, Asia Argento, şi cine a văzut Sindromul Stendhal îşi dă seama ce înseamnă acest lucru. Iată şi părerea tatălui: "Am filmat-o pe Asia în timp ce ea creştea. Fiecare film este o etapă şi mai tulburătoare. Turnarea scenelor de sex era foarte stînjenitoare şi pentru mine, şi pentru ea. Dar este interesant... Am făcut un fel de jurnal intim cu ajutorul ei...".
Regia: Dario Argento Cu: Asia Argento, Thomas Kretschmann, Marco Leonardi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus