Observator Cultural / aprilie 2001
Men of Honor
Cazul real al afro-americanului Carl Brashear, care a intrat în istorie (istoria Marinei SUA) drept primul scufundător de culoare. Dar pînă să ajungă acolo, vai de capul lui...

Caietul de presă ne informează că personajul lui De Niro, am uitat cum îl cheamă, este inventat, fiind un fel de sumă (şi de summa) a diferitelor beţe-n roate care i-au fost puse bietului Brashear, dar şi a ajutorului nesperat pe care l-a primit de la diverşi oameni albi în drumul său plin de asperităţi & adversităţi către desăvîrşire profesională... B.d.o. face parte din categoria aceea de pelicule cu mesaj, filme biografice despre drumul plin de asperităţi & adversităţi pe care-l parcurge un afro-american bun la suflet, bun la meserie, bun la toate dar nedreptăţit de nişte albi răi şi cu prejudecăţi (cum a fost, mai an, Carter zis Uraganul), ajutat însă, în mod nesperat, de (alţi) diverşi oameni albi; după acest tip de film se dau în vînt americanii albi fără prejudecăţi, asperităţi sau adversităţi din universităţi. Uneori, ele iau Oscaruri. Alteori, se poate întîmpla să nu le ia: n-a luat nici Carter... (deşi Denzel Washington fusese nominalizat), n-a luat nici acesta (deşi regizorul, George Tillman jr., este afro-american) şi mai mult ca sigur nu va lua nici "Titanii". Aşa că nu văd chiar nici un motiv pentru care ar trebui să-l vedeţi. (Btw, Cuba G. jr este aşa şi-aşa, De Niro mai mult aşa cum îl ştim, iar Charlize Theron apare prea puţin ca să zic altceva decît că e trăsnet!) (+)


Men of Honor / Bărbaţi de onoare

Regia: George Tillman jr
Cu: Robert De Niro, Cuba Gooding jr., Charlize Theron
Regia: George Tillman jr Cu: Robert De Niro, Cuba Gooding jr., Charlize Theron, Michael Rapaport

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus