România Liberă / octombrie 2001
Rozmarné Léto / Vară capricioasă
Cinematograful de artă de pe TVR 2 oferă filmul Vară capricioasă / Rozmarné Léto (Cehoslovacia, 1967), regia Jiri Menzel, cu: Rudolf Hrusinsky, Vlastimil Brodsky, Jana Drchalova, Mila Myslikova şi Jiri Menzel însuşi.

Este un film mai vechi al bine cunoscutului regizor ceh, realizat chiar în anii '60, perioada de maximă creativitate a aşa-numitului nou val ceh, curent cinematografic căruia îi aparţine. Bazat pe un roman de Jan Libora, filmul a primit în acelaşi an Marele premiu la festivalul, local dar în primul rînd internaţional, de la Karlovy Vary.

Patru amici îşi petrec liniştiţi vacanţa într-o staţiune balneo-climaterică, pînă cînd la locul vilegiaturii apare un circ ambulant, condus de "umblătorul pe sîrmă" zis Marele Ernie (personaj interpretat de regizorul-actor, care are ca unul dintre hobby-uri acest sport riscant şi periculos). De aici încep nişte quiproquo-uri sexuale, fiindcă circarul are o trupeşă asistentă, care atrage atenţia mai mult decît arta echilibristicii la mare înălţime. Se va ajunge la un schimb de dame, ca să zicem aşa, fiindcă liderul cetei petrece noaptea într-o cabană de pe lac cu "obiectul de vis", iar nevasta lui se mută în caravană la Marele Ernie, decisă să-şi ia revanşa. Ce te faci, însă, că au mai rămas pe dinafară doi amici, care jinduiesc şi ei la formele planturoasei asistente?

Mici glume şi jocuri între prieteni, deci, în această comedie/dramă, care poartă amprenta vervei regizorale obişnuite a lui Jiri Menzel. Principal reprezentant al noului val ceh din anii '60, una dintre cele mai puternice şcoli cinematografice est-europene (a cărei superbă eflorescenţă a fost brusc retezată prin zdrobirea de către trupele sovietice a Primăverii de la Praga), alături de Milos Forman, Vera Chytilova, Ivan Passer, Jaromil Jires, Karel Kachyna, Evald Schorm, Jan Nemec, Jurai Herz, Jan Kadar, Elmar Klos şi alţi regizori minunaţi, Jiri Menzel (n. 1938) a debutat prin "felia" ce i-a revenit din Micile perle (1965), film în scheciuri, reprezentativ pentru regizorii acestei generaţii, realizat după povestirile lui Bohumil Hrabal. Filmul de azi vine după un mare succes al său şi al cinematografului ceh, Trenuri bine păzite / Closey Observed Trains (1966), peliculă care a fost distinsă cu Oscarul pentru film străin. Au urmat filme minunate, veritabile încîntări, dintre care enumerăm doar: Crimă la cabaret / Crime in the Night Club(1968), Ciocîrliile pe sîrmă / Larks on a String (1969, Ursul de aur la Berlin, ţinut sub obroc de cenzură şi scos la vedere de-abia după căderea comunismului), În liniştea pădurii / Seclusion Near a Forest(1975), Acei oameni minunaţi cu aparatele lor de filmat (1978), Amintiri (1980), Sătucul meu drag / My Sweet Little Village (1985), Sfîrşitul vremurilor vechi / The End of Old Times (1989), Viaţa şi aventurile extraordinare ale soldatului Ivan Cionkin / Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (1994). Acum cîţiva ani, cu ocazia prezentării ultimului dintre aceste filme, Menzel a putut fi întîlnit în carne şi oase de cinefilii români, în holul neîncăpător al Cinematecii.

Dacă umorul tandru şi ironic este o trăsătură a întregului cinematograf ceh (şi, în acelaşi timp, a literaturii acestui popor deosebit de înzestrat), la Jiri Menzel se poate spune că se găseşte cel mai bine cristalizat, în stare pură, acest fel de a privi lucrurile, exclusivism care este şi sursă a unei veritabile poezii.ş
Regia: Jiri Menzel Cu: Rudolf Hrusinsky, Vlastimil Brodsky, Jana Drchalova, Mila Myslikova, Jiri Menzel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus