Libertatea / septembrie 2007
I Really Hate My Job
Cînd aţi văzut-o ultima oară pe Oana Pellea într-un rol comic? Marea noastră actriţă s-a "specializat", vrînd-nevrînd, în roluri de dramă... În Children of Men avea, ce-i drept, un rol de compoziţie - dar trebuia să fii Alfonso Cuaron ca să ai intuiţia faptului că Oana Pellea poate face orice! Aceea a fost - după ştiinţa mea - şi prima apariţie a Oanei într-un film străin; I Really Hate My Job / Am o slujbă naşpa rău este a doua.

Filmul lui Oliver Parker (pe scenariul, în parte autobiografic, al lui Jennifer Higgie) este o comedie cam teatrală destul de uşurică, dar care merită reţinută întrucît oferă celor cinci actriţe (pe lîngă Oana mai joacă Neve Campbell, Shirley Henderson, Anna Maxwell Martin şi Alexandra Maria Lara) nişte roluri formidabile. Totul se întîmplă, într-o seară, în bucătăria şi sala de mese ale unui restaurant, unde fetele dezbat viaţa, amorul, banii, minciuna şi adevărul - şi chestiunea abisală "a fi sau a nu fi" un şobolan (în restaurant). Mister elucidat: şobolanul există - şi, după mărturisirile scenaristei, se pare că a "jucat" şi în Mission: Impossible 3! Rămîn celelalte (viaţa, amorul, banii...), pe care fiecare din cele cinci le conjugă în felul său.

I Really Hate My Job / Am o slujbă naşpa rău a fost prezentat în premieră la festivalul Transilvania, în iunie 2007. A avut parte de rîsete şi aplauze aproape la fiecare zece minute - şi de cel puţin zece minute de ovaţii în picioare la final... Trebuie spus că "fetele noastre" (Oana Pellea şi Alexandra Maria Lara, actriţă germană de origine română) sînt foarte bune: Oana o joacă pe Rita, o imigrantă sud-americană care fumează non-stop şi-a cărei viaţă e o combinaţie de telenovelă şi roman de spionaj; Alexandra este Suzie, o englezoaică un pic ştearsă şi care pare cam prostuţă, dar care se dovedeşte foarte perspicace şi cu capul pe umeri; Maxwell Martin o interpretează pe Madonna, şefa localului, o lesbiană cam frustrată, Henderson este dărîmătoare în rolul lui Alice, bucătăreasa (un amestec de Bucătarul suedez din "Muppets" şi Pălărierul nebun din "Alice în Ţara minunilor"), iar Campbell este Abbie, o americancă fără noroc aterizată forţat într-un restaurant după ce cariera sa de actriţă n-a mai decolat...

Daţi-le o şansă: filmul nu e cine ştie ce, dar măcar veţi rîde.
Regia: Oliver Parker Cu: Neve Campbell, Alexandra Maria Lara, Oana Pellea, Shirley Henderson, Anna Maxwell Martin

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus