Artişti şi bibliotecari din întreaga ţară solicită majorarea bugetului alocat culturii pînă la 1% din Produsul Intern Brut, faţă de 0,7% cît este în prezent, creşterea salariilor, acordarea de tichete de masă şi a sporurilor prevăzute în contractul colectiv de muncă. Aproximativ 500 dintre aceştia şi-au exprimat nemulţumirile timp de o oră, vineri, 21 septembrie 2007, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, unde au organizat o manifestaţie de protest condimentată cu momente de interpretare muzicală, de actorie şi chiar de jonglerie şi mers pe bicicletă.
Printre actori şi dansatori, se puteau vedea şi clasicele bannere, cu înscrisuri precum "Opera din Braşov, am dovedit valoarea, dovediţi respectul" sau "Filarmonica Rîmnicu-Vîlcea, cultura în derivă". "Spectacolul a fost pus în scenă pentru publicul interesat să participe la manifestaţie, dar şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă lucrătorii din domeniul culturii", se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical, la care sînt afiliate sindicatele ce au organizat protestul. Acestea au arătat că, în prezent, salariul unui artist este de aproximativ 600 de lei, în timp ce în Uniunea Europeană se cîştigă aproximativ 1.000 de euro.
Mare parte dintre cereri sînt pe cale de a fi rezolvate
Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a reacţionat la protest cu o zi înainte ca acesta să aibă loc. Astfel, într-un comunicat remis presei joi, 20 septembrie 2007, ministerul "nu vede utilitatea acţiunilor de stradă organizate de sindicatele din domeniul culturii şi consideră că revendicările acestora trebuie negociate cu înţelepciune, în spiritul celor deja discutate". Mai ales că, afirmă reprezentanţii MCC, mare parte dintre cereri sînt pe cale de a fi rezolvate. "Majorarea salarială cu 80% se află în dezbatere parlamentară. La solicitarea Federaţiilor sindicale de acordare a sporurilor şi tichetelor de masă, tichetelor cadou, tichetelor de creşă, MCC a răspuns favorabil, promiţînd că se vor căuta soluţii legale pentru rezolvarea acestor cereri". În fine, "MCC este în principiu de acord cu solicitarea de alocare a unui minimum de 1% din PIB pentru cultură şi va face demersuri legale în spiritul rezolvării acestei solicitări de interes general".
În ciuda acestor asigurări, sindicaliştii - Uniunea Sindicatelor din Ramura Cultură, Federaţia Artiştilor Interpreţi din România, Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole si Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România - sînt dispuşi să meargă mai departe cu demersurile lor pentru a-şi obţine drepturile.
Demeter András: "Nu cred că se va da 1% culturii"
"În weekend, a avut loc la Bucureşti, un seminar internaţional al sindicatelor. Mai mult nu am ce să spun", este explicaţia ce ne-a fost oferită de secretarul de stat Demeter András pentru protestul de vineri, despre care MCC spune că nu a avut nici un sens. "Noi avem semnată o minută cu liderii de sindicat, în care ne-am înţeles şi am stabilit nişte termene pentru revendicările lor. E bine că fac seminarii să înveţe să comunice între ei, dar ar trebui să înveţe să comunice şi cu alte organizaţii", a precizat secretarul de stat. Demeter András şi-a exprimat pesimismul că în 2008 bugetul culturii va fi de 1% din PIB: "Din cîte văd eu, accentul se va pune la anul pe Educaţie. Nu cred că se va da 1% culturii".