Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Butch Cassidy and the Sundance Kid

Butch Cassidy and Sundance Kid


România Liberă, octombrie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Un film cult, referinţă obligatorie pentru cinefili şi regizori, inclusiv români, de-a lungul celor peste 30 de ani care s-au scurs de atunci, este Butch Cassidy şi Sundance Kid (SUA, 1969), regia George Roy Hill, cu: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Cloris Leachman ş.a.

Povestea celor două figuri legendare ale Vestului, jefuitori de trenuri şi spărgători de bănci mai întîi, mai apoi dorind doar o viaţă liniştită în preriile Americii de Sud, dar neputînd să îndepărteze fatalitatea care-i urmăreşte pînă acolo, i-a impresionat pe toţi cei care au urmărit-o, atît pentru conţinutul propriu-zis, interpretat ca un imn adus prieteniei şi dragostei, cît şi pentru realizarea artistică, datorată cuplului de aur care-i încarnează pe cei doi outlaws şi mîinii foarte inspirate a regizorului George Roy Hill.

Finalul peliculei, celebrul stop-cadru cu cei doi prieteni ieşind din adăpost în faţa ploii de gloanţe (şi doar atît), a fost socotit epocal şi a servit drept sursă de inspiraţie pentru numeroşi regizori în filme ulterioare. Mai demult, a fost difuzat pe HBO un excelent documentar care dezvăluie adevărul din spatele legendei şi al romanţării, trasînd parcursul sud-american al celor trei (cei doi ex-bandiţi şi buna lor prietenă) pe baza unor investigaţii documentare de un profesionalism exemplar.

Trio-ul excepţional căruia i se datorează reuşita acestui film s-a mai reunit încă o dată, în 1973, pentru Cacealmaua / The Sting (Premiile Oscar pentru film şi regie), acelaşi regizor, meşteşugar cu mînă sigură care în aceste filme s-a depăşit pe el însuşi, şi aceiaşi doi mari actori în fruntea distribuţiei. George Roy Hill (n. 1922), în afară de aceste două filme, nu a excelat, dar nici nu a coborît sub o ştachetă situată la un nivel destul de decent. Alte cîteva filme ale lui: Şcoala tinerilor căsătoriţi (1962, ecranizare după Tennessee Williams, cu juna Jane Fonda), Abatorul nr. 5 (1972, ecranizare după capodopera lui Kurt Vonnegut jr.; din păcate filmul nu s-a văzut la noi, aşa că nu ştim cum a fost onorat dificilul pariu), Mica romanţă (1979, un excelent film pentru adolescenţi, cu Laurence Olivier), Lumea lui Garp (1982, ecranizare după John Irving, cu Robin Williams). Toate articolele despre Butch Cassidy and the Sundance Kid


0 comentarii

Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer