Suplimentul de cultură / octombrie 2007
Mi-era dor de Chris Tucker, chiar dacă cei şase ani de absenţă de pe marile ecrane se pare că şi i-a petrecut mîncînd. Seamănă acum cu Cabral - îmi şoptea Alex. Leo Şerban de pe rîndul din spate. Da, dar şi cu Aurelian Temişan, răspundeam. Ce contează! Sarea şi piperul din The Fifth Element / Al cincilea element, drăcuşorul isteric şi limbut e recognoscibil după voce, însă cuplul pe care-l face cu sobrul Jackie Chan e la fel de bine uns. Scenariul îi catapultează pe cei doi de la Los Angeles în Franţa, prilej de a săgeta veninos, prin gura francezilor, predispoziţia americanilor spre violenţă şi războiul din Irak. Filmul, realizat tot de Brett Ratner, are, ca şi seria demarată în 1998, proporţia exactă de acţiune şi umor.

Dialogurile sînt bibilite, iar actorii se vede că joacă cu plăcere. Ratner a cooptat şi vedete serioase, din altă familie de cuvinte decît Jackie Chan. Şi chiar dacă a reuşit să-l convingă pe Max von Sydow să reia partitura personajului rău de la nivel înalt (adică preşedintele corupt al Tribunalului Penal Internaţional), regizorul ne-a rezervat o mare surpriză distribuindu-l pe Roman Polanski în rolul redus, dar colorat al unui poliţist francez un pic şui, un fel de inspector Clouseau aşa cum se aşteaptă americanii să găsească în Oraşul Luminilor. Şi, fireşte, orizontul de aşteptare al americanilor nu putea să rateze Turnul Eiffel, unde are loc cea mai spectaculoasă confruntare fizică a filmului, confruntare sfîrşită odată cu lansarea celor doi eroi cu drapelul Franţei pe post de paraşută. Da, recomand (dacă mă ascultă cineva) Rush Hour 3.


Ora de vîrf 3 / Rush Hour 3 - de Brett Ratner,
cu: Jackie Chan, Chris Tucker, Max Von Sydow, Roman Polanski.
Regia: Brett Ratner Cu: Chris Tucker, Jackie Chan, Hiroyuki Sanada, Youki Kudoh, Max von Sydow

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus