România Liberă / octombrie 2007
De curând a intrat pe marile ecrane din România cea mai recentă comedie a fraţilor Bobby şi Peter Farrelly, The Heartbreak Kid, tradus prin Cât durează o căsnicie?. Lansat în Statele Unite pe 5 octombrie 2007, filmul marchează o nouă colaborare a celor doi regizori cu Ben Stiller, cu care nu au mai lucrat de la Mary cea cu vino-ncoa' / There's Something About Mary (1998). Iar dacă în acesta Ben Stiller juca pe partitura compusă de iconoclaştii fraţi Farrelly, filmul de faţă e un remake al filmului omonim realizat în 1972 de Elaine May, care îi avea în rolurile principale pe Charles Grodin şi Cybill Shepherd. Totuşi, nu cei doi actori au impresionat audienţa, ci Eddie Albert, respectiv, Jeanne Berlin, aceştia fiind nominalizaţi la Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin, respectiv, feminin.

Sensibil modificat, filmul elimină de pildă personajul tatălui sever, interpretat de Eddie Albert în varianta originală, pentru a-l înlocui cu o armată de rude binevoitoare şi gureşe. Şi, fireşte, remake-ul e împrospătat cu glumele fraţilor Farrelly, glume de oameni mari, îndrăzneţe şi dezinhibate.

The Heartbreak Kid nu are, probabil, elanul exploziv al lui There's Something About Mary, dar promite cel puţin s-o ia oricând prin arătură, ceea ce e reconfortant pentru o comedie. Chiar dacă nu toate poantele te trântesc jos din fotoliu, cel puţin ştii că te poţi aştepta în orice moment la surprize. Personajul lui Ben Stiller, Eddie, o cunoaşte în luna de miere din Mexic pe fata visurilor sale. Pentru a-i intra în graţii e în stare de multe (inclusiv să ascundă că e proaspăt însurat), dar neatenţia îl face să confunde un pui de căţel cu un şobolan, ceea ce aruncă în aer momentul de tandreţe animalieră.

Ca reclamă, fraţii Farrelly spun că este pentru prima oară când introduc scene de sex intr-un film de-al lor. Acest lucru se întâmplă pentru a ne completa tabloul diferenţelor dintre personajul lui Ben Stiller, cvadragenarul care se căsătoreşte cu ochii închişi, şi cea cu care s-a căsătorit, crezând că e o suavă floare de crin. Filmul nu se termină însă o dată ce bărbatul se scutură de fostul amor şi se arată gata pregătit pentru cea de care s-a îndrăgostit. Nu ne lasă fraţii Farrelly să lâncezim într-o formulă bătută în cuie de zid.

Cred că Ben Stiller face unul dintre cele mai bune roluri în care l-am văzut până acum şi e realmente o plăcere să-l vezi că ţine de fapt filmul în spate, de la primul la ultimul cadru. În rolul tatălui său din film joacă chiar tatăl său, Jerry Stiller.


The Heartbreaking Kid / Cât durează o căsnicie
regia Bobby şi Peter Farrelly,
cu: Ben Stiller, Michelle Monaghan, Jerry Stiller, Malin Akerman.
Regia: Bobby & Peter Farrelly Cu: Ben Stiller, Michelle Monaghan, Jerry Stiller, Malin Akerman, Carlos Mencia

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus