noiembrie 2003
În seara de 19 noiembrie, Ateneul Român va găzdui începând cu ora 19 un recital extraordinar susţinut de pianista Oxana Corjos. Programul va cuprinde Chaconne de Bach-Busoni, patru preludii (Des pas sur la neige, La sérénade interrompue, La puerta del Vino, Feux d’artifice) de Debussy, Alborada del gracioso de Ravel şi Sonata în si minor de Liszt.

Născută în Bucureşti, într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos a început studiul pianului la o vârstă fragedă cu profesoarele Ana Pitiş şi Ioana Minei, finalizându-şi studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a beneficiat de îndrumarea de excepţie a maestrului Dan Grigore. Este laureată a concursurilor de la Senigallia (1981, 1983), Barcelona (1986), Roma (1991) şi a fost distinsă cu premiul "Cella Delavrancea" pentru activitate meritorie desfăşurată în domeniul culturii în anul 1992 şi diploma de merit "Incontri Internazionali di Musica Classica" Sorrento (1993). A apărut în numeroase emisiuni de radio şi televiziune şi a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles. În paralel cu activitatea concertistică predă la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant - de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Richard Strauss - fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

A susţinut peste 100 de concerte sub bagheta unor importanţi dirijori români si straini: Emil Simon, I.Ionescu-Galati, Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Ovidiu Bălan, Ludovic Bacs, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Adrian Sunshine, Jan Stulen, Frederic Rabemanjara, Benjamin Ashkenazy etc. - colaborând cu ansambluri de prim rang din România: Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele filarmonice din Cluj, Timişoara, Iaşi, Târgu-Mureş etc. În ultimul timp, Oxana Corjos a concertat şi pe scene prestigioase din afara României (Italia, Spania, Republica Moldova, Elveţia - Tonhalle, Zürich).

PS: Ascultaţi piese de Debussy şi Bach în interpretarea Oxanei Corjos în cadrul rubricii Muzica în mp3

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus