noiembrie 2007
Mi-e dor de Louis de Funes, de brigada lui de jandarmi gogomani, aliniată în faţa-i după câte o boacănă. Simpatici, naivi, te înduioşau prin gafele lor, muştruluiţi apoi de omuleţul Funes cu o mimică unică. Mi-e dor de filmele cu jandarmii lui Funes, mi-am spus când am ieşit de la filmul Taxi 4, al patrulea, după cum îi e şi numele, dintr-o serie începută în 1998. Pe lângă faptul că am avut impresia că văd un episod oarecare dintr-un serial poliţist nereuşit, mă întreb de ce nu pun oamenii în aplicare proverbul "Decât mult şi prost mai bine puţin şi cu rost".

Gérard Krawczyk care a regizat şi episoadele din 2000 şi 2003, a preferat aceeaşi echipă, marea absentă fiind Marion Cotillard care filma pentru La Môme - bună intuiţie, având în vedere succesul filmului. O echipă cu un poliţist mai mult decât naiv - Emilien, un taximetrist mai inteligent decât toată poliţia din Marsilia - Daniel, un comisar zăpăcit - Gilbert şi o blondă frumoasă - Petra. Intriga e, normal, poliţistă, prietenul la nevoie se cunoaşte, totul se termină cu happy-end dar întrebarea e: şi filmul când începe?

Dacă s-a dorit o ridiculizare a poliţiei, apoi, mai mult decât evident, s-a reuşit. Şi chiar s-a exagerat. Dacă eram microbistă, măcar mă alegeam cu ceva din ora şi jumătate de peliculă: l-aş fi văzut pe jucătorul de fotbal de la Olympique Marseille, Djibil Cisse, a cărui prezenţă în film e ca nuca în perete. Dacă mi-ar fi plăcut maşinile, aş fi admirat taxiul alb, iar dacă aş fi fost o turistă fără leac, m-aş fi mulţumit cu imaginile din Marsilia. Aşa, m-am simţit păcălită de scenaristul Luc Besson care a încercat să creioneze un tablou derizoriu al imaginii poliţiei punându-i în limbaj şi comportament multă, multă prostie.

De-asta spun că mi-e dor de jandarmii lui Funes: erau caraghioşi şi te înduioşau cu naivitatea lor, pe când prostia poliţiştilor din Taxi 4 e atât de dusă spre ridicol încât nu-ţi mai vine să râzi. Şi dacă nu e îndeplinită funcţia cathartică a comediei, atunci care-i este rostul? Poate doar de a preceda Taxi 5...
Regia: Gérard Krawczyk Cu: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Bernard Farcy, Emma Sjöberg, Edouard Montoute, Jean-Christophe Bouvet, Jean-Luc Couchard

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus