Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Bee Movie

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Povestea unei albine revoltate - Bee Movie


ianuarie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Fiecare consumă cât are nevoie, toată lumea munceşte la fel, alegi un loc de muncă pentru toată viaţa, nimic nu se iroseşte, toţi sunt fericiţi. O societate construită după regulile socialismului funcţionează în stupul colorat în care trăieşte albina Barry, cea care se va revolta împotriva regulilor, încălcându-le în numele liberului arbitru.

Barry, albina care nu-şi acceptă soarta şi visează să facă parte din elita polenizatorilor, va porni în aventura vieţii. Iar noi, spectatori simpatizanţi ai micii revoltate, o vom însoţi cu încântarea dar şi spaima cu care l-am urmărit şi pe şobolanul Remy din Ratatouille prin subteranele Parisului, cu aceeaşi senzaţie de "viu", de trăire a senzaţiilor personajului. Barry va zbura deasupra florilor de poveste dar şi printre zgârie-norii New York-ului, într-o călătorie care-l va aduce la fereastra Vanessei, o florăreasă inimoasă care recunoaşte dreptul al viaţă al oricărei fiinţe, oricât de mici.

Prietenia lor va răsturna ordinea lumii, iar cunoaşterea realităţii - mierea este "furată" de către oameni şi vândută - îl va face pe Barry să înceapă un proces împotriva oamenilor, proces pe care-l va câştiga. Dreptatea triumfă dar are consecinţe nebănuite: stingerea planetei.

Va reuşi ori nu albina revoluţionară să salveze planeta? Zburând între cele două lumi care funcţionează la fel - cea a stupului are şi ea televiziune, un Larry King albină cu bretele intervievându-l pe Barry - va reuşi ea să readucă echilibrul? Bănuim că da, căci suntem optimişti, de aceea ne amuzăm de ridicolul avocatului oamenilor, ne amuzăm de preţiozitatea prietenului Vanessei. Umorul e arma filmului, replicile albinei Barry, rostite cu vocea lui Jerry Seinfeld, care este şi coscenarist şi coproducător se întretaie cu cele ale Vanessei - Renée Zellweger, dar dincolo de zâmbet întrevedem celebritatea personajului Seinfeld care îl urmăreşte pe actorul Seinfeld. E dificil să scapi de haina unui personaj celebru, mai ales când e propria persoană. Iar finalul, fericit, desigur, seamănă foarte mult cu cel din Ratatouille.

Un film însă simpatic, roz şi cu morală americană care funcţionează bine: poţi fi tot ceea ce doreşti, cu condiţia să îndrăzneşti. Toate articolele despre Bee Movie


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Carmen Muşat-Coman


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer