România Liberă / noiembrie 2003
Calendar Girls
Nigel Cole face, spune toată lumea, un Full Monty feminin (pentru că trăim în secolul XXI şi ce au bărbaţii pot avea şi femeile). Alege tot un orăşel britanic, dar din Yorkshire, şi un motiv de dezbrăcat plauzibil şi potrivit sexului frumos.

Deci dacă nu lipsa banilor şi a perspectivelor care îi împingea pe bărbaţii din filmul lui Peter Cattaneo să constituie o replică a trupei The Chippendales, atunci actul caritabil. Totul porneşte de la una din membrele unei asociaţii de femei din orăşelul cu pricina, al cărei soţ moare de leucemie. Pentru a strînge mai mulţi bani pentru spital, mai mulţi decît ar fi obţinut vînzînd calendare cu bisericile din regiune, unei alte femei îi vine ideea de a realiza un calendar în care cîteva respectabile membre ale comunităţii să pozeze nud (nu goale, cum sună una din replici).

Fireşte, cîteva femei aderă de la început la idee, altele sunt seduse pe parcurs, în vreme ce preşedinta asociaţiei locale se ţine tare pe poziţii. Ce e amuzant este să vezi cîteva femei în toată firea şi cîteva băbuţe străduindu-se să fie la înălţimea unor Claudia Schiffer şi Linda Evangelista. Mai întîi de toate, acestea trebuie să îşi rezolve ruşinea faţă de tînărul fotograf care e mai jenat decît ele.

Ce nu mai e aşa amuzant este că, faţă de Full Monty, acestui film îi cam lipseşte umorul, regizorul preferînd o comedie/dramă despre viaţa oamenilor obişnuiţi, oameni care încearcă să aducă puţin soare într-o existenţă nu întotdeauna luminoasă. Cauzei nobile i se sacrifică multe, aşa că să vă aşteptaţi liniştiţi la un monolog concluziv în cadrul plenarei femeilor, în care capul răutăţilor trebuie să justifice pe un ton teatral scopul dezgolirii şi să le umple de lacrimi pe spectatoare. Totuşi, în buna tradiţie a cinematografului britanic, Fetele din calendar are acel aer de credibilitate care ţi-l face simpatic, asta şi datorită, în bună măsură, interpretelor, printre care vedetele Helen Mirren şi Julie Walters.

Fişa tehnică:

Calendar Girls, 2003
Regia: Nigel Cole
Cu: Helen Mirren, Julie Walters, Annette Crosbie, Celia Imrie
Regia: Nigel Cole Cu: Hellen Mirren, Julie Walters, John Alderton

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus