În cadrul unei conferinţe de presă organizate chiar pe 15 ianuarie 2008, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, şi-a reluat ideea din 2006 - aceea ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină "Ziua Culturii Române". "Aş vrea să propun Guvernului să stabilească această zi, pentru că mi se pare cel mai firesc lucru", a precizat Adrian Iorgulescu. De altfel, în 2006, Comisia de Cultură a Senatului (din care fac parte Adrian Păunescu şi Răzvan Theodorescu) a propus ca fiecare oraş al ţării să primească, prin lege, un bust al "poetului nepereche" în cazul în care "obiectul" lipseşte din "patrimoniu".
Dincolo de năzuinţele de ordin festivist, Adrian Iorgulescu promite din nou investiţii majore în infrastructura culturală din România. Ministrul a afirmat că în 2008 vor demara în sfîrşit lucrările la clădirea Bibliotecii Naţionale din România (BNR), la Sala Palatului sau la Palatul Culturii din Iaşi. Promisiuni care se repetă, de altfel, la fiecare început de an din acest mandat.
"Anul trecut a fost al marilor programe culturale - Capitala Culturală Sibiu, Festivalul George Enescu şi programul PromoCult. 2008 va fi anul marilor investiţii în infrastructură", a declamat ministrul. "Cultura cunoaşte o majorare sensibilă a fondurilor, atît procentual, cît şi concret. Primim 1% din PIB, în condiţiile în care Guvernul estimează că bugetul statului va fi mai bogat decît anul trecut. Pe lîngă aceasta, mai aşteptăm bani şi din alte finanţări, interne şi externe", a explicat Adrian Iorgulescu.
În aceste condiţii, ministrul a anunţat pornirea lucrărilor la BNR. La începutul conferinţei de presă, a dat ca sigură luna aprilie pentru deschiderea şantierului. "Avem alocate 100 de milioane de euro pentru acest proiect. De data asta nu se vor mai opri lucrările pînă clădirea nu e gata." Spre finalul întîlnirii, chestionat de ziarişti, Adrian Iorgulescu a recunoscut că nici măcar proiectarea nu e gata. "Deja am dat penalizări proiectantului pentru că a întîrziat. Ei tot ne-au promis că termină, dar pînă acum nu s-au ţinut de cuvînt. Aştept chiar azi (marţi, 15 ianuarie 2008 - n.r.) să vină documentaţia. Dacă nu se va întîmpla, voi da iar penalizări. După ce obţinem proiectul însă, vom demara licitaţia pentru selectarea constructorului, care nu va dura mai mult de 45 de secunde", a explicat ministrul, care nu s-a mai arătat atît de convins că şantierul va debuta în aprilie.
Totuşi, Adrian Iorgulescu afirmă că BNR nu va fi doar o simplă bibliotecă, ci va avea şi săli de conferinţe, de spectacol şi o zonă în care se vor putea citi cărţile în variantă digitală.
Sala subterană a Palatului
Proiectul pentru un alt obiectiv anunţat cu pompă încă din 2007 de către Adrian Iorgulescu a întîrziat, de asemenea, foarte mult. "Sala Palatului va fi complet modernizată. Pe lîngă actuala sală mare de concerte - unde s-au făcut deja nişte modificări - vrem să mai construim o sală subterană de concerte, chiar în faţa clădirii. Modificările sînt importante, vor fi lifturi exterioare, parcări subterane." Din cauza complexităţii, firma care s-a ocupat de proiectare nu a reuşit să termine la timp documentaţia. "Sînt foarte supărat pentru că încă nu e totul gata. Pe de altă parte, e adevărat că noi le-am cerut să ne dea un proiect exhaustiv, care este foarte complex." Ministrul a admis însă că la Sala Palatului mai este o problemă, Consiliul General al Municipiului Bucureşti neaprobînd încă Planul Urbanistic Zonal, care permite deschiderea şantierului. Totuşi, şeful de la Cultură speră că renovarea totală a actualei Săli a Palatului va fi gata pînă în 2009, iar restul extinderilor subterane în alţi doi ani.
Printre alte obiective majore la care ar trebui să înceapă lucrări de consolidare se numără Teatrul Naţional din Bucureşti, care pe perioada lucrărilor va fi închis, cel din Cluj, Palatul Culturii din Iaşi şi Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale MCC este construirea, în zona Esplanada din Bucureşti (lîngă Biblioteca Naţională) a unei noi săli de concerte, precum şi a unui muzeu de artă contemporană. "Nu îl vom muta pe cel de la Casa Poporului, acesta are alt concept", a explicat Adrian Iorgulescu.
Primul cămin cultural renovat, inaugurat
Pe de altă parte, în următoarele trei săptămîni urmează să fie inaugurat, la Sălaj, primul cămin cultural reabilitat printr-un program al MCC. Alte 90 ar trebui să fie gata pînă la sfîrşitul anului, ministerul avînd la dispoziţie fonduri pentru alte 1.000-1.200 de astfel de aşezăminte. "Avem o listă de 16 monumente istorice despre care credem că le vom termina în 2008", a explicat secretarul de stat Virgil Niţulescu un alt obiectiv al ministerului. "De acum încolo vom face o mai mare diferenţă între monumentele cu adevărat importante şi celelalte. Pînă acum am alocat bani puţini pentru renovarea mai multor obiective. Acum vom face altfel, vom da mai mulţi bani, la mai puţine obiective, ca să ştim că le finalizăm totuşi", a precizat Virgil Niţulescu, care a anunţat că pentru 2008, Cultele primesc cu 81% mai mulţi bani faţă de anul trecut, adică 124 de milioane de lei noi.
Alte activităţi în care se va angaja MCC în acest an sînt participarea la Carnavalul de la Veneţia şi la Olimpiada culturală care va avea loc în paralel cu Jocurile Olimpice de la Beijing, şi instituirea unor Premii Naţionale pentru Arte, care ar urma să fie acordate pentru cele şapte arte. Ministerul va contribui la definirea profilului cultural al centrului vechi al Capitalei, care, în viziunea lui Adrian Iorgulescu, va fi centru bancar, dar şi centru cultural, cu săli de teatru şi de concert, cafenele, buticuri, galerii, magazine.
Anul acesta este Anul European al Dialogului Intercultural, astfel încît MCC va finanţa aproximativ 60 de proiecte, printre care multe evenimente locale: "Dansul popular etnic în şcolile ieşene", Gala Premiilor de Jazz de la Timişoara, Cultura şi literatura română în contextul relaţiilor româno-basarabene.
"Dacă soluţia este, aşa cum o văd ei, aceea de a decreta ziua lui Eminescu zi naţională a culturii şi de a popula toate oraşele ţării cu busturi Eminescu, atunci chiar că situaţia e fără ieşire. Cred că a fost o reacţie negîndită şi sper ca actualii politicieni să fie, dacă nu mai eficienţi, măcar cu mai mult bun gust decît pesediştii şi să nu propună serios asemenea aberaţii de un provincialism ridicol." (Luminiţa Marcu în Suplimentul de cultură, nr. 61, 28 ianuarie - 3 februarie 2006)
Muzeul Holocaustului în dispută
Ministrul Adrian Iorgulescu a anunţat că între MCC şi Primăria Generală a Capitalei (PMB) există un conflict privind amplasarea Muzeului Holocaustului. "Nici pînă acum nu s-au eliberat autorizaţiile de construcţie. Reprezentanţii Primăriei susţin că nu ştiau de locul unde este amplasat acest muzeu, deşi la punerea pietrei de temelie au participat preşedintele Băsescu, mai mulţi miniştri şi reprezentanţi ai Primăriei", a declarat Adrian Iorgulescu. Acesta afirmă că, de fapt, miza ar fi că PMB doreşte să realizeze pe acelaşi amplasament o parcare subterană.
De cealaltă parte, conducerea Primăriei susţine că de vină pentru întîrzieri este MCC. Primăria Capitalei precizează, pentru Mediafax, că a transmis ministerului avizul de urbanism pentru construcţia monumentului Memorialul Holocaustului, iar aceştia nu au depus mai multe avize pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie. Memorialul Holocaustului, care va fi realizat în centrul Bucureştiului de sculptorul Peter Jacobi, va fi un complex monumental format din şase piese, cea principală atingînd înălţimea de şapte metri. Jacobi a cîştigat un concurs organizat în prima parte a anului 2006 de MCC.