Suplimentul de cultură / ianuarie 2008
La Sibiu, teatrul şi-a dublat puterea. De-a lungul anului 2007, Teatrul Naţional "Radu Stanca" a depăşit orice aşteptări, deşi a fost de la bun început o componentă de bază a programului cultural. Festivalul Internaţional de Teatru, consacrat, a făcut pui: un nou caleidoscop de spectacole, al elitelor, Festivalul Teatrelor Europene, derulat pe parcursul a două luni de toamnă. Şi în acest an la Sibiu vor fi două festivaluri, iar şirul premierelor semnate de regizori de renume va continua.


Faust merge la export

"Teatrul Naţional «Radu Stanca» a avut un program uriaş în cadrul Capitalei Culturale Europene. În plus, am avut numeroase turnee", spune directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, precizînd că întregul program a fost gîndit astfel încît să genereze continuitate şi bogăţie a evenimentelor ulterioare, în viaţa culturală sibiană. Surprinzătoare sînt numeroasele oferte pentru ca spectacolul Faust să fie jucat în altă parte, de exemplu la cinci festivaluri din Germania. Aşa cum se ştie, Faust a fost montat într-o fostă hală industrială, iar punerea în scenă într-o altă locaţie implică eforturi uriaşe, din cauza decorurilor grandioase.

"Două echipe tehnice vor veni să facă măsurătorile, pentru ca spaţiul să poată fi mutat în Germania. Sîntem în tratative şi cu Napoli, şi cu teatre din Asia. Ca deplasare, presupune o muncă enormă, sînt cîteva trailere necesare pentru decor", explică Constantin Chiriac.

Urmările activităţii intense din acest an au fost anticipate. "Am dorit ca acest eveniment, al Capitalei Culturale Europene, să nu fie numai o sărbătoare, după care să închidem porţile. Tema festivalului din 2007, Next!, a ilustrat exact felul în care gîndim. Activitatea teatrului va fi cel puţin la fel de prodigioasă în continuare", spune directorul teatrului sibian.


Teatru pe poezii de Mircea Ivănescu

Au fost deja demarate alte proiecte la Teatrul Naţional "Radu Stanca". Regizorul Vlad Massaci va monta piesa Cyrano de Bergerac, Radu Alexandru Nica a început lucrul la Hamlet, iar Silviu Purcărete va pregăti un nou spectacol, al cărui titlu este deocamdată secret. Totodată, Gavriil Pinte va realiza Astăzi nu se fumează, un spectacol inedit, bazat pe poezii de Iustin Panţa şi Mircea Ivănescu. Spectacolul va fi realizat, după modelul Un tramvai numit dorinţă, într-o locaţie specială, din afara teatrului, încă nedezvăluită. "Toate acestea se vor prezenta pînă în Festivalul Internaţional de Teatru, care va începe pe 29 mai 2008", promite Constantin Chiriac.

Cea mai interesantă promisiune este că Festivalul Teatrelor Europene va continua, avînd şi în 2008 o ediţie cu companii străine celebre invitate, tot pe o durată de două luni, între 25 septembrie şi 23 noiembrie.


Fără sediu nou

După ce Sibiul s-a confruntat cu lipsa sălilor mari de spectacole în 2007, municipalitatea promisese că în 2008 se va construi un sediu nou pentru teatru. Din păcate, acest lucru nu se va realiza. Primarul Klaus Johannis a declarat că va fi imposibilă construirea unui nou teatru şi că acest lucru, odată încheiat anul 2007, nu mai reprezintă o urgenţă. Se vor organiza dezbateri publice şi concursuri pentru arhitecţi, însă "timpul nu ne mai presează".

În acest moment, teatrul funcţionează într-un vechi cinematograf, cu doar trei sute de locuri, iar clădirea se află şi în miezul unui proces de retrocedare. "Şi dacă s-ar retroceda actualul sediu, timp de trei ani teatrul mai poate funcţiona acolo", a explicat primarul Johannis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus