Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  51st State

51st State / Formula 51 - comedie cu mafioţi


România Liberă, noiembrie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Realizat de un cunoscut regizor din Hong Kong, Ronny Yu, filmul 51st State / Formula 51 este o comedie despre lumea traficanţilor de droguri, animată de prezenţa actorului englez Robert Carlyle (văzut în Trainspotting, Full Monty, Plunkett & MacLeane, Angela's Ashes şi To End All Wars) şi a celui american Samuel L. Jackson (prezent în Pulp Fiction, Jurassic Park, Star Wars, Die Hard, Deep Blue Sea). Povestea chimistului Elmo McElroy (Samuel L. Jackson) începe în momentul cînd un poliţist îi retează cariera de farmacist şi-l trimite în lumea interlopă, unde începe să fabrice tot soiul de droguri. Ultima ispravă, mai tare decît ecstasy sau heroina, îi atrage pe marii boşi din lumea traficanţilor şi eroul nostru ajunge la Londra pentru a-şi vinde marfa. Fanaticul mafiot din Liverpool Felix De Souza (Robert Carlyle), mare amator de fotbal, prietenul părăsit al unei ucigaşe plătite (Emily Mortimer), îl pilotează pe chimistul american într-o serie de aventuri din care nu lipsesc o serie de întîmplări amuzante ce vizează poliţia, calmul englezesc, viaţa de familie, maniile fanilor pentru fotbal etc. etc. Totul se desfăşoară într-o construcţie dezinvoltă, cu un montaj rapid şi cu surprize de bună calitate, printre care şi prezenţa vedetei de rock Meat Loaf, un interpret de nădejde pentru figura unui mafiot, care-l ghidează pe McElroy printre meandrele lumii traficanţilor.

Filmul se încheie optimist, sindicatul drogurilor primind o replică pe măsură şi pe planul pedepselor, nu doar în planul hazului, cu care sunt atacaţi principalii boşi ai acestuia.

Cu un montaj nervos, o imagine de bună calitate, un scenariu abil construit, comedia Formula 51 păstrează un înţelept echilibru între ingredientele filmului de acţiune şi subtextul ce uneori merge pînă la virulenţă comică în evocarea, la urma urmei, a unor fapte diverse însăilate cu virtuozitate pentru a face deliciul spectatorilor.

Cu destule secvenţe de şoc, care în ţara de origine au atras interdicţia celor sub 18 ani, la noi cenzorii fiind mai indulgenţi, permiţînd filmul şi spectatorilor între 14 şi 18 ani, filmul regizorului Ronny Yu arată un drum nou în comedia americană, cantonată de prea multe ori în ultima vreme în filme convenţionale şi locuri comune destul de anoste.

Fişa tehnică:

Formula 51, SUA, 2001
Regia: Ronny Yu
Cu: Samuel L. Jackson, Meat Loaf, Christopher Hunter, Robert Carlyle, Emily Mortimer, Nigel Withney, Sean Pertwee, Ricky Tomlinson, Rhys Ifans.
 Toate articolele despre 51st State


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Călin Stănculescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer