februarie 2008
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu, a fost nominalizat la ediţia din 2008 a premiilor César, la categoria Cel mai bun film străin, informează lescesarducinema.com.

Filmul 432 al lui Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film străin alături de Auf der anderen seite / The Edge of Heaven, de Fatih Akin, We Own the Night, de James Gray, Eastern Promises, de David Cronenberg, şi Das Leben der Anderen / Viaţa altora, de Florian Henckel von Donnersmarck.

Cristian Mungiu este onorat de această nominalizare, însă consideră că premiile şi nominalizările producţiei 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile captează mai mult atenţia decât filmul şi povestea pe care o prezintă acesta. "Îmi pare bine că am fost nominalizaţi printre cele mai bune 5 filme străine ale anului de către membrii Academiei Franceze, însă, în acelaşi timp, constat că există tendinţa ca premiile, nominalizările şi alte tipuri de recunoaştere publică să capteze, treptat, mai multă atenţie decât filmele însele", a declarat regizorul. "Privind înapoi la prestaţia publică pe care 432 a avut-o în România, uneori am senzaţia că dezbaterea pe care ar fi trebuie s-o genereze filmul prin mesajul său a fost umbrită de cariera lui internaţională - premiile devenind mai importante şi ocupând mai mult spaţiu în presă decât o discuţie necesară pornită de la subiectul filmului. Rezultatele publice obţinute de film au depăşit oricum orice fel de aşteptări, atât la nivel de premii şi număr de ţări în care filmul a fost văzut în cinematografe cât şi, mai important, în privinţa reacţiei pe care spectatorii şi presa au avut-o văzând filmul, iar pentru noi, cei implicaţi în proiect, a venit vremea să trecem, încet, încet, mai departe", a mai adăugat Cristian Mungiu.

Anul trecut, Premiul César pentru cel mai bun film străin a revenit producţiei Little Miss Sunshine, în regia lui Jonathan Dayton şi a lui Valerie Faris. Filmul La vie en rose / La Môme, de Olivier Dahan, şi Un secret, de Claude Miller, adaptare după romanul omonim al lui Philippe Grimbert, se anunţă a fi favoritele ediţiei din 2008, după ce fiecare a obţinut câte 11 nominalizări.

În topul celor mai multe nominalizări urmează lungmetrajul animat Persépolis (6), de Vincent Paronnaud şi Marjane Satrapi, La Graine et le mulet (5), de Abdel Kechiche, şi Le scaphandre et le papillon (7), de Julian Schnabel.

La categoria Cel mai bun film au fost nominalizate La vie en rose, Un secret, Le Scaphandre et le papillon, La Graine et le mulet şi Persépolis, în timp ce Olivier Dahan (La vie en rose), Abdellatif Kechiche (La graine et le mulet), Claude Miller (Un secret), André Téchiné (Les témoins) şi Julian Schnabel (Le scaphandre et le papillon) îşi dispută premiul César pentru Cel mai bun regizor.

La categoria Cea mai bună actriţă au fost nominalizate Marion Cotillard (La vie en rose), Isabelle Carré (Anna M.), Cécile de France (Un secret), Marina Foïs (Darling) şi Catherine Frot (Odette Toutemonde), în timp ce la categoria Cel mai bun actor în rol principal au fost anunţaţi Mathieu Amalric (Le scaphandre et le papillon), Michel Blanc (Les témoins), Jean-Pierre Darroussin (Dialogue avec mon jardinier), Vincent Lindon (Ceux qui restent) şi Jean-Pierre Marielle (Faut que ça danse!).

Cea de-a 33-a ediţie a Premiilor César va vea loc pe 22 februarie 2008, ceremonia putând fi urmărită pe Canal Plus începând cu ora locală 20.30 (21.30 ora României).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus