O recentă vizită la Erevan mi-a prilejuit întîlnirea cu maestrul emerit al artei, regizorul Hracia Aşughian de la Teatrul de Comedie Muzicală "Hacop Paronian", distinsă personalitate a vieţii teatrale armene care, de şase decenii de cînd a absolvit cursurile Institutului de Teatru, la clasa marelui regizor Vartan Agemian, a montat spectacole memorabile pe scene din Armenia şi din străinătate, precum şi la Televiziunea armeană, fiind totodată profesor la Institutul de Teatru din capitala Armeniei. Iată despre ce am vorbit cu domnia sa:
Stimate maestre Hracia Aşughian, am aflat că pregătiţi o surpriză pentru spectatorii din Erevan. Despre ce este vorba?
Sunt foarte bucuros că Teatrul de Comedie Muzicală "Hacop Paronian", în frunte cu conducătorul lui artistic, Erevand Ghazancian, mi-a propus să pun în scenă O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, cu titlul ales de noi - Alegeri în stil românesc.
De ce acest titlu?
Alegerile din orice ţară devin subiect de discuţie, de ironie, de farsă. Mă bucur că această piesă, scrisă în 1883, insist, în anul 1883, se armonizează astăzi cu realitatea noastră, deci este foarte contemporană. Şi nu numai pentru Armenia, ci chiar pentru cele mai dezvoltate ţări, aşa-zis democratice, unde alegerile sunt supuse ironiei în cele din urmă.
Ce valoare are în Armenia un dramaturg asemenea lui Caragiale?
Pentru intelectualul armean şi, în general, pentru spectatorul armean, I.L. Caragiale poate fi considerat un dramaturg înrudit, căci se aseamănă cu cîţiva cunoscuţi comediografi armeni, precum Hacop Paronian, Erevand Otian sau Gabriel Sunduchian, ceea ce îl face să devină foarte apropiat sufletului nostru.
Cum merg pregătirile pentru acest spectacol?
Trebuie să vă spun că m-am dedicat cu un sentiment de mare responsabilitate acestei munci. Mă ajută armeni originari din România, cum ar fi profesorii Manuk Manukian, Hacop Arakelian şi chiar Ambasada României. Mi s-au transmis materiale documentare, fotografii, fragmente din spectacole înregistrate pe casete audio şi video. Desigur, toate acestea ne sunt folositoare, dar noi încercăm să avem propria noastră versiune naţională, armeană, bazată pe principiul unei montări originale, fără a-i copia pe minunaţii regizori şi actori români.
Cine vor fi interpreţii "Scrisorii pierdute"?
Interpreţii din piesa lui Caragiale sunt actori din generaţia de vîrstă medie, dar şi tineri actori promiţători, cei mai buni interpreţi de astăzi ai Teatrului de Comedie Muzicală "Hacop Paronian" din Erevan. La scenografie lucrează tînăra pictoriţă Ninel.
Veţi folosi şi muzică, dat fiind profilul Teatrului dvs.?
Am primit şi muzică, dar vom folosi ritmuri muzicale conforme cu concepţia noastră scenică, avînd la bază melosul românesc. Oricum, Teatrul nostru dovedeşte o grijă specială faţă de acest spectacol.
Cînd va avea loc premiera cu "O scrisoare pierdută"?
Premiera va avea loc dacă nu la sfîrşitul anului, atunci neapărat la începutul anului 2004. Dat fiind că sunt un om cu frica lui Dumnezeu şi animat de sentimentul responsabilităţii, mă rog să mă ajute Dumnezeu să termin această montare în mod onorabil şi chiar cu succes. Totodată, cred că montarea acestei piese la Erevan va constitui un foarte important pas înainte în cadrul străvechilor, tradiţionalelor relaţii bune existente între poporul armean şi poporul român.