decembrie 2003
Sîmbătă seară, în sala "Arena" din fostul Berlin de Est s-au decernat premiile Academiei de Film Europene. Înfiinţată în 1987, academia este condusă de regizorul Wim Wenders, care a asistat la ceremonie alături de alte cîteva celebrităţi ale filmului european: Jeanne Moreau, Isabelle Huppert, Patrice Chéreau.

A triumfat filmul germanului Wolfgang Becker, Good bye, Lenin!, o peliculă despre nostalgia RDG-ului, cu nu mai puţin de şase din cele 16 premii care s-au decernat: cel mai bun film european în 2003, cel mai bun actor - Daniel Bruehl, cel mai bun scenarist - Bernd Lichtenberg, plus trei premii ale publicului: cel mai bun actor - Daniel Bruehl, cea mai bună actriţă - Katrin Sass, cel mai bun realizator - Wolfgang Becker.

Iată şi celelalte premii: cea mai bună actriţă - Charlotte Rampling pentru rolul din filmul Swimming Pool, cel mai bun realizator - Lars von Trier pentru filmul Dogville; cea mai bună imagine - Anthonny Dod Mantle pentru Dogville; pentru contribuţia europeană la cinematograful mondial - Carlo di Palma (Italia). Cel mai bun film noneuropean a fost declarat filmul canadianului Denys Arcand, Les invasion barbares.

Premiul Fassbinder-descoperire l-a primit rusul Andrei Zviaghinţev pentru Întoarcerea iar premiul criticii (FIPRESCI) a fost acordat filmului Buongiorno, notte de Marco Bellocchio. Cel mai bun documentar a fost declarat un film de pe Arte despre maşina de război a khmerilor roşii, realizat de Rithy Pranh (Franţa, iar cel mai bun scurtmetraj (A) Forzia de slovenul Stefan Arsenjevic.

Claude Chabrol (73 de ani) a fost încununat cu un premiu pentru întreaga sa carieră. Reprezentantul Noului Val a vorbit cu această ocazie despre fascinanţia pe care o exercită asupra sa ideea Europei unite, sugerînd şi înfiinţarea unei bănci europene care să finanţeze filmele din diverse colţuri ale noii uniuni.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus