Timpul liber / aprilie 2008
Marketingul şi promovarea acestui nou thriller/heist movie cu eroul de acţiune britanic Jason Statham au făcut mare caz de faptul că povestea e bazată pe un caz real, ale cărui dedesubturi au fost bine ascunse timp de peste 30 de ani de niscaiva persoane sus-puse care n-au fost deloc străine de spectaculosul jaf dispărut brusc din atenţia publică aproape imediat după înfăptuire întrucât protejau ceva interese înalte etc. Cum ar veni, un accent pus pe latura documentaristică, de frescă de epocă a acestui eficient şi neaşteptat de antrenant produs de gen semnat de veteranul Roger Donaldson care ne-a mai dat, de-a lungul timpului, un remake al Revoltei de pe Bounty şi unul la The Getaway, hitul estival-adolescentin Cocktail, SF-ul Species şi dezastrele Dante's Peak şi Thirteen Days.

Accentul, culmea, funcţionează, căci ceea ce îţi rămâne din acest altminteri nesemnificativ, dar, s-o repetăm, distractiv, film de week-end, e tocmai simţul timpului şi reconstituirea Londrei de la începutul deceniului 8 (suntem în 1971), după epoca hedonismul şaizecist şi înainte de explozia punk şi domnia Doamnei de Fier. Plus, poate tocmai din cauza momentului, un jaf ca-n vremurile bune, cu pickhammere şi tunele, praf şi mizerie - oglindind vieţile deloc glamoroase ale echipei de escroci-spărgători amatori de cartier, în cap cu un Statham mai carismatic ca niciodată - la eoni distanţă de fanteziile hi-tech exhibate de peliculele de gen recente - vezi seria Ocean's Eleven / Twelve / Thirteen. Ceea ce nu-i chiar de ici de colo.
Regia: Roger Donaldson Cu: Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays, James Faulkner

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus