aprilie 2008
Festivalul Internaţional de film NexT, 2008
Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu-Metraj NexT 2008 a ajuns la final. Gala de sâmbătă seara, 12 aprilie 2008, a încheiat o săptămână plină, în care NexT a impus spiritul care a asigurat succesul exploziv al primei ediţii: sala cinematecii Eforie a fost în fiecare zi umplută până la refuz de spectatorii nerăbdători să urmărească filmele din cadrul celei mai selective competiţii de scurt metraj din România; Orange Concept Store a devenit pentru trei zile locul de întâlnire al cineaştilor, producătorilor şi distribuitorilor autohtoni şi străini cu tinerii pasionaţi de film în cadrul unor workshop-uri de excepţie; cluburile Expirat, Spice, Fabrica şi La Scena au fost gazdele deja celebrelor petreceri marca NexT, din programul cărora nu au lipsit în 2008 Elvis Rromano, Nightlosers sau recitalul extraordinar la teramina al sound-designerului japonez Kento Oiwa.

30 de filme din 20 de ţări, selecţionate de directorul artistic Andrei Gorzo din peste 600 de scurt şi mediu metraje înscrise în preselecţia NexT, au concurat pentru premiile acordate de juriul alcătuit din delegatul general al secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de la Cannes, criticul francez Bernard Payen, coordonatoarea secţiunii International Forum of New Cinema din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, Anna Hoffman, distribuitorul de scurt-metraj din Franţa Jean Charles Mille, regizorul canadian Jamie Travis şi co-scenaristul filmelor Marilena de la P7 şi California Dreamin', Tudor Voican.

Trofeul NexT, oferit anul acesta de Institutul Cultural Român, a revenit filmului Visele unei femei de serviciu / Songes d'une femme de ménage (Belgia, 2007), în regia lui Banu Akseki. În numele juriului, scenaristul Tudor Voican a motivat alegerea juriului prin "felul emoţionant în care filmul surprinde singurătatea omului contemporan şi falsitatea societăţii contemporane".

Festivalul înfiinţat anul trecut în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designer-ului Andrei Toncu şi-a onorat şi în 2008 menirea de a păstra vie amintirea celor doi. Pe lângă proiecţiile din secţiunea specială dedicată celor doi, trofeele pentru Cea mai bună regie de film şi Cea mai bună coloană sonoră poartă numele celor doi.

Astfel, Premiul pentru Regie "Cristian Nemescu" i-a revenit lui Bartosz Grudziecki pentru Polska Road Movie (Germania, 2007). Pe lângă trofeul festivalului, studentul polonez de la Academia de Film din Munchen a primit pentru realizarea sa 2000 de euro, oferiţi de Institutul Cultural Român.

Premiul pentru Coloana Sonoră "Andrei Toncu", în valoare de 2000 de euro, oferit de asemenea de ICR, a fost câştigat de David Bryant, autorul coloanei sonore a filmului canadian din 2007 Madame Tutli-Putli, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Scurt-Metraj de Animaţie.

Juriul a decis să acorde şi o Menţiune Specială pentru un film din competiţie. Între Ziduri / Zwischen Mauern (Germania, 2007), scurt-metrajul regizat de Ana Felicia Scutelnicu la Academia de Film din Berlin care tratează problema spinoasă a migraţiei ilegale dinspre Estul spre Vestul Europei.

Premiul pentru Cel Mai Bun Film Românesc din competiţia NexT 2008, constând în 500 de euro oferiţi de ArCuB şi peliculă în valoare de 1500 de euro, oferită de Kodak Cinelabs România, a revenit scurt-metrajului studenţesc Ştefan, în regia Stancăi Radu.

Filmul care a electrizat audienţa de la Eforie, Maimuţa albastră / Der Blaue Affe, mediu-metrajul german regizat de Carsten Unger, a fost desemnat câştigator al Premiului publicului. Peste 800 de oameni au completat buletinele de vot pe parcursul celor cinci zile de proiecţii şi reluări ale filmelor din competiţie. Pe lângă aplauzele publicului bucureştean, Unger a primit din partea partenerului oficial Sony o cameră digitală HVR-A1E.

Cel mai norocos spectator al celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu-Metraj NexT este Alexandru Hoisan, câştigător, prin tragere la sorţi din sacul cu voturi pentru Premiul Publicului, al 5 bilete la cinema Cityplex din Bucureşti.

Înaintea aflării câştigătorilor NexT desemnaţi de juriul festivalului, unul dintre partenerii media ai evenimentului, revista Dilema Veche, a acordat un premiu special, pentru Cel mai amuzant film din Competiţia NexT 2008. Criticul de film Alex Leo Şerban a desemnat câştigător scurt-metrajul britanic Tokyo Jim, unul dintre preferatele publicului şi criticilor prezenţi la NexT.

În deschiderea Galei, directoarea festivalului, producătoarea de film Ada Solomon, a mulţumit întregii echipe din spatele festivalului, dar şi partenerilor acestei ediţii de NexT.

Cei prezenţi la cinemateca Eforie au avut prilejul să retrăiască pentru câteva minute atmosfera efervescentă de la NexT în cadrul unui making-of realizat de Iulia Rugină, Adriana Răcăşan, Toma Peiu, Tudor Popescu, Marius Bulai şi Oana Răsuceanu.

Duminică, 13 aprilie 2008, la Muzeul Ţăranului Român, au fost reluate filmele câştigătoare şi scurt-metrajele difuzate în cele două calupuri ale secţiunii non-competitive Festival Friends. Până la viitoarea ediţie a festivalului, iubitorii de cinema sunt aşteptaţi la proiecţiile lunare ale Cineclubului NexT de la cinema Cityplex.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus