Re:publik / aprilie 2008
Pentru cei care nu au pătruns cu trupul sau măcar cu sufletul în epoca rockului dur, filmul ăsta poate pica greu la stomac. Prin violenţă şi ritm, seamănă cu întîia parte din Irréversible. În banda sonoră e condimentat cu metal extrem, e contraregulat cu niscaiva punk şi e stins cu ceva alternativ. Iar pe ecran îşi dau concursul în mod explicit: iresponsabilitatea familială, maltratarea bătrînilor, femeilor, copiilor şi handicapaţilor, homosexualitatea, bisexualitatea, gerontofilia şi, ca invitat special, un penis pantagruelic, pe care, la final, după ce îl vedem în acţiune, dărîmînd trupuri masculine şi feminine, posesorul ar dori cu bucurie să îl ofere cadou celor care se privesc în oglindă cu ruşine.

Ex Drummer e un film viguros şi, alături de Taxidermia lui Pálfi György, e cel mai dur şi mai provocator proiect cinematografic prezent în ultimii ani pe marile ecrane de la noi. Ambele filme sînt satire construite cu imagini şocante, unul la adresa mîndriei naţionale maghiare (campionii la înfulecat &co.), ăstalalt la adresa traiului şi culturii rock în genere. În Ex Drummer e vorba despre sfărîmarea visului de a fi un rock superstar (and live large, a big house, five cars - cum spuneau Cypress Hill) şi a emblemelor sale: cultura marginală, trauma personală, profesionalismul, afirmarea prin forţa talentului. Aşa că pentru cine a nutrit de copil să fie star rock, măcar pentru că va avea toate femeile din parcare, (dar i-a trecut între timp), Ex Drummer pică la fix. Pentru că aici nu e vorba de pletoşi care coboară de pe scenă în lanul cu gagici pentru a culege cîteva exemplare pe care să le ronţăie la o bere, ci despre un umor total lipsit de nostalgie, folosit de Koen Mortier în (mal)tratarea simţirii rock - dar şi a societăţii "neprihănite", prin extensie.

Dries e un scriitor celebru care se cam plictiseşte acasă. Ştie că propriul cămin va fi întotdeauna locul de relaxare absolut şi că ar avea unde să se retragă dintr-o aventură buclucaşă. Are nevoie de ceva adrenalină, menage-urile à trois pe care i le pregăteşte soţia nu-i mai aţîţă spiritul în mod deosebit, aşa că acceptă invitaţia unor tipi dubioşi de a se alătura unei formaţii rock în construcţie. Ei aveau nevoie de imagine, el avea nevoie de agitaţie, aşa că intră în afacere şi destrăbălarea începe. Ex Drummer ecranizează un roman scris de Herman Brusselman.
Regia: Koen Mortier Cu: Dries Van Hegen, Norman Baert, Gunter Lamoot, Sam Louwyck, François Beukelaers

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus