mai 2008
Odă artificialului
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti vă invită miercuri, 14 mai 2008 şi joi, 15 mai 2008 la premiera spectacolului Odă artificialului de Maria Baroncea.

"Cînd eram mică puteam să fiu copac. Acum vreau să pot să fiu mică. Informaţii puţine înseamnă contexte puţine. Pînă la urmă fără aceste lucruri chiar crezi că poţi să fii copac. Există o asociere a informaţiilor care creează contexte. În spectacole, de obicei, încercăm să redăm contexte logice în concordanţă cu ceea ce ştim din viaţă sau încercăm să creăm noi contexte, să le ducem mai departe. Spaţiul scenic este un loc bun pentru astfel de încercări. Este la fel ca mine cînd eram mică, nu are informaţie, contexte, este neutru.

Cîte contexte inventează copiii?

Eu aveam trei prieteni imaginari de care nu ştia nimeni. Eram pe rînd fiecare dintre ei, aveam trei vieţi noi, trei corpuri noi, trei experienţe noi, trei contexte noi. Viaţa noastră e construită din contexte, construite în mare parte de alţii, de ceilalţi, îndepărtate, dar care au legătură cu tine, pentru că trebuie să ţii cont de ele. Acţiunile mele, vorbesc despre mine şi sînt citite în cadrul acestor contexte.

Dar cum vorbesc acţiunile mele în momentul în care nu ştii contextul, în momentul în care înţelegi logica acţiunilor, însă nu ai scopul, nu ai timpul acţiunilor, spaţiul.

În continuare am să scriu "dezvaltare" şi acest cuvînt nu este scris greşit, doar că este scris în alt context, în care litera "o" nu există. Ceea ce apare în urma contextelor ascunse, a logicii fără de context ştiut, a ceea ce vezi şi nu înţelegi, însă simţi, îţi place.

Ca atunci cînd vezi pentru prima oară un animal sau vezi copii jucîndu-se de la balcon. Vezi formele logice ale contextelor ascunse, neştiute."

(Eduard Gabia)
Maria Baroncea este absolventă a Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" şi a UNATC, secţia Coregrafie. A participat la ateliere de dans contemporan conduse de Milli Bitteli, Mark Tompkins, Nuno Rebelo, Ivan Wolfe, Laura Simi, Damiano Foa, Vera Mantero, Andrew Harwood. A lucrat cu coregrafii Frankfurter Kuche, Mihai Mihalcea, Manuel Pelmuş. Beneficiară a burselor Internationales Tanzfest Berlin Tanz im August şi danceWeb-Festivalul Internaţional Impust anz-Viena.


Odă artificialului
Direcţie artistică: Maria Baroncea
Coregrafie şi interpretare: Maria Baroncea, Eduard Gabia, Florin Flueraş
Muzică: Fugazzi
Light design: Cătălin Nicolescu
Proiect finanţat de CNDB în coproducţie cu deSingel (Belgia)

Regia: Maria Baroncea Cu: Maria Baroncea, Eduard Gabia, Florin Flueraş

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus