mai 2008
Cele 12 muzee reunite pentru prima dată într-un circuit pentru cea de-a patra ediţie a Nopţii muzeelor au atras un număr estimat de 100.000 de vizitatori.

Pentru prima oară, oamenii au stat la coadă la aproape toate muzeele participante în proiect, iar autobuzele care au parcurs cursa specială Noaptea muzeelor au fost încontinuu pline. Autobuzele puse la dispoziţie de RATB au circulat în intervalul 21.00-03.00 şi au asigurat legătura între cele 11 muzee rămase deschise după ora 21.00.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul George Enescu, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional de Istorie a României.

Piaţa şi Calea Victoriei - unde sunt concentrate cele mai multe muzee - a fost ticsită de tineri care au văzut în acest eveniment o ocazie de a ieşi şi parcurge la pas muzeele, pentru a le descoperi într-o ambianţă deosebită.

Muzeele s-au întrecut în a organiza tot felul de activităţi şi momente speciale care să ofere ceva în plus vizitatorului, în afară de expoziţiile temporare şi permanente lăsate deschise multe ore peste de programul obişnuit de vizitare.

Au atras cel mai mult muzeele care au organizat evenimente şi în curte, în aer liber. Cei mai energici vizitatori, care au parcurs opt muzee din circuit au primit cadou tricoul evenimentului, în schimbul biletelor de intrare gratuită oferite de muzee.

Cu ocazia celei de-a patra ediţii a Nopţii muzeelor, desfăşurată sâmbătă, 17 mai 2008, Muzeul Naţional de Artă al României a atras un număr de peste 15.000 de vizitatori.

Muzeul a oferit intrare liberă în galeriile permanente între orele 16.00 - 02.00 şi un program de spectacole de animaţie teatrală, sunet şi lumini, intitulat Confesiuni de amorul artei între orele 19.00 - 03.00.

Carmen Lidia Vidu, regizorul evenimentului, a definit conceptul manifestării pregătite pentru această ocazie drept "un tribut adus picturii printr-un spectacol de lumini arhitecturale, tablouri regândite la dimensiuni umane, poveşti picturale şi little opera". Special pentru Noaptea muzeelor regizoarea Carmen Lidia Vidu "a scos din ramă" tablourile şi le-a adus pe scenă. În Curtea de onoare au avut loc două performance-uri pantomimă Grup de muzicanţi şi Confidenţe inspirate de tablourile omonime semnate de Magdalena Rădulescu şi Aman-Jean. Acestea au fost interpretate de actori profesionişti (Raluca Botez, Toma Cuzin, Ştefan Ruxanda, Toni Dumitrescu, Adriana Butoi, Andreea Păduraru) pe două scene diferite, amenajate lângă intrările în Galeria de Artă Europeană şi Galeria Naţională.

Publicul a luat parte la feeria din Curtea de onoare a Palatului regal, animată în această noapte cu sprijinul Teatrului Naţional Bucureşti de jocuri de lumini pe clădire, muzică, ghirlande luminoase şi personaje din tablouri. Mai mult decât atât, a putut intra în cadru dând viaţă scenei Pe terasă la Sinaia compusă de pictorul Theodor Aman şi reprodusă la scară umană de artistul Felix Dogaru. Tot în curtea muzeului a avut loc Little Museum Opera: un miniconcert de muzică clasică şi operetă.

În fiecare galerie a muzeului, publicul a avut ocazia să (re)descopere lucrări de artă binecunoscute într-o ambianţă nouă, realizată prin lumini, colaje muzicale şi proiecţii video (sound design: Ovidiu Chihaia şi VJ: Cristian Gherghel, Rareş Avram).

Continuând parcursul prin muzeu, publicul a avut surpriza să constate că tablourile pot vorbi: prin intermediul momentelor sonore (soundbytes) Femeie pe canapea şi Primăvara, tablourile lui Maurice Brianchon şi Ştefan Luchian au devenit grăitoare prin prelungirea poveştii dincolo de ramă cu ajutorul scenografiei şi al sunetului.

Muzeul Colecţiilor de Artă şi-a prelungit programul cu ocazia Nopţii muzeelor, rămânând deschis între orele 16.00-02.00 şi având un număr de 5.000 de vizitatori.

Evenimentul a fost integrat proiectului Noaptea muzeelor - Circuit pentru publicul bucureştean, coordonat de Muzeul Naţional de Artă al României şi finanţat de AFCN.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus