iunie 2008
DocuMentor - Asociaţia profesioniştilor de film documentar din România, organizează în perioada 24-27 iunie 2008 prima participare a unei delegaţii de cineaşti români la tîrgul de film documentar Sunny Side of the Doc - La Rochelle, una dintre cele mai prestigioase întruniri anuale ale producătorilor, realizatorilor, distribuitorilor şi programatorilor de film documentar din lume.

Proiectul DocuMentor a fost conceput ca o acţiune de promovare a documentarului românesc în context internaţional şi de introducere a profesioniştilor români în reţeaua internaţională. Pentru prima dată, România va avea un stand propriu la Sunny Side of the Doc iar producătorii români îşi vor putea prezenta portofoliul de proiecte unor co-producători sau televiziuni din străinătate în vederea unor eventuale parteneriate. Delegaţia românească de anul acesta este alcătuită din 17 persoane şi include regizori şi producători, alături de reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române. Sub umbrela DocuMentor au fost înscrise 20 de proiecte şi filme documentare ale unor autori precum Florin Iepan, Andrei Ujica, Thomas Ciulei, Hanno Hoefer sau Alexandru Solomon.

Prezenţa românească la Sunny Side 2008 include şi o masă rotundă cu participare internaţională pe tema locului şi rolului documentarului românesc în peisajul internaţional de gen precum şi proiecţii de film [Podul de flori - Thomas Ciulei, Bela Lugosi. Vampirul căzut - Florin Iepan; Război pe calea undelor - Alexandru Solomon]. În pregătirea participării la Sunny Side, DocuMentor a editat o broşură şi va produce un DVD de prezentare a celor mai semnificative documentare româneşti recente şi a proiectelor în lucru aflate în căutarea unor parteneri străini.

Acţiunea DocuMentor a fost sprijinită financiar de Institutul Cultural Român [Programul Cantemir] şi de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Sunny Side of the Doc 2008 este a doua acţiune de anvergură internaţională a Asociaţiei DocuMentor, prima fiind atelierul internaţional "GO EAST - On the Crossroads of International Coproductions", organizat la Timişoara în septembrie 2007, în colaborare cu organizaţia Discovery Campus. GO EAST a atras la Timişoara aproximativ 200 de experţi, regizori, producători şi distribuitori de film documentar din toată lumea, afiliaţi unor reţele care distribuie tronsoane celebre de film documentar, precum Discovery Channel, National Geographic, Channel 4, ARTE, ZDF, ORF, ARD, PBS, HBO, History Channel.

DocuMentor a fost fondat în 2007 de un număr de profesionişti de film documentar din România, printre care Florin Iepan, Adina Brădeanu, Alexandru Solomon şi Călin Meda. Asociaţia îşi propune să promoveze filmul documentar românesc pe plan naţional şi internaţional prin sprijinirea producţiilor româneşti independente şi a coproducţiilor internaţionale cu participare românească, şi prin crearea unei platforme naţionale care să impună filmul documentar ca gen esenţial pentru ecologia spaţiului public românesc.