iunie 2008
Pe data de 8 iulie 2008, începe la Varşovia Festivalul "Vara filmelor", un vechi festival de film polonez, ale cărui ediţii anterioare s-au desfăşurat în Kazimierz Dolny, o celebră staţiune situată de Vistula, şi în Toruń. De anul acesta, Festivalul, organizat de Fundaţia "Imagini în mişcare", unul dintre cei mai vechi parteneri ai ICR Varşovia, se va desfăşura în capitala poloneză între 8 şi 13 iulie 2008.

Din 2006, anul înfiinţării ICR Vaşovia, filmul românesc a fost prezent la fiecare ediţie a Festivalului cu serii speciale sau cu proiecţii de autor. În anul 2007, la Toruń, o întreagă secţiune a fost dedicată regretatului regizor Cristian Nemescu.

La prima ediţie varşoviană a Festivalului "Vara filmelor", organizatorii Festivalului şi ICR Varşovia vor prezenta un portret artistic "Lucian Pintilie". Timp de o săptămână, la cunoscutul cinematograf de artă "Luna" din centrul Varşoviei, vor fi prezentate majoritatea peliculelor marelui regizor: Duminică la ora 6 (1965), Reconstituirea (1968), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Balanţa (1992), O vară de neuitat (1994), Prea târziu (1996), Terminus Paradis (1998), După-amiaza unui torţionar (2001) şi Tertium non datur (2005).

În 10 iulie 2008, la proiecţia filmului Balanţa, o adevărată chintesenţă stilistică şi tematică a cinematografiei recente a lui Lucian Pintilie, vor fi prezenţi Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu, actorii din rolurile principale, care vor vorbi despre experienţa colaborării cu această figură legendară a cinematografului românesc. Pentru a face mai bine cunoscute peliculele marelui cineast, cinefilii polonezi vor avea la dispoziţie un caiet de sală, conţinând, pe lângă datele tehnice ale filmelor, şi extrase din cronici şi recenzii la filmele lui Lucian Pintilie. Toate peliculele prezentate sunt subtitrate în limba poloneză.


Citeşte scenariul Capul de zimbru, de Lucian Pintilie, publicat de Editura LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus