Revista HBO / iulie 2008
Southland Tales
Dramă, SUA 2006
Regia: Richard Kelly
Cu: Dwayne Johnson, Sarah Michelle Gellar, Seann William Scott, Justin Timberlake.

Southland Tales ar fi trebuit să fie senzaţia Cannes-ului 2006 - a sfârşit prin a deveni dezamăgirea ediţiei. Strecurat cu tam-tam în competiţia oficială şi prezentat cu pompă într-o ediţie ambiţios/suicidală de aproape trei ore, noul film al wunderkind-ului american Richard Kelly, debutat năucitor în 2001 cu cultissimul Donnie Darko, a fost întâmpinat cu stupoare şi fluierături. Nu-i poţi condamna prea tare pe jurnaliştii acreditaţi pe croisette - aşteptările sunt, de obicei, uriaşe, iar verdictele sunt imediate şi tăioase. Nu-i poţi condamna nici pe selecţioneri - o şarjă apocaliptică împănată cu metafore punk, trimiteri biblice şi numere muzicale, un plot (care implică un boxeur amnezic, o starletă porno, doi poliţai gemeni, inventatori, industriaşi, rebeli, soldaţi, un zeppelin gigant şi, evident, sfârşitul lumii) pe cât de aiuritor, pe atât de fascinant, o distribuţie (cei de sus - sic! -, plus Christopher Lambert, Curtis Armstrong, John Laroquette, Jon Lovitz, Mandy Moore, Bai Ling, Wallace Shawn, Miranda Richardson şi un Kevin Smith de nerecunoscut) care ar face cuvântul "eclectic" să-şi dea demisia din dicţionar, aşa ceva nu poate fi ignorat în ruptul capului.

Filmul lui Kelly (precedat de prequeluri grafice aproximativ incomprehensibile şi o campanie internautică năstruşnică) a fost deci îngropat la Cannes - o versiune remontată şi mai scurtă cu jumătate de oră a fost lansată tiptil în cinemaurile yankee la final de 2007, o versiune cumva mai coerentă pe care, iată, HBO v-o propune acum în premieră absolută în România. "This is the way the world ends... not with a whimper, but with a bang!" parafrazează genericul - vă sfătuim călduros să nu rataţi una dintre cele mai mari bizarerii comise vreodată pe celuloid, un film fără grad de comparaţie, un puzzle psycho-pop ale cărui excese frizează deopotrivă geniul şi demenţa, în fine, un manifest filmic inclasabil care baletează curajos pe graniţa fină dintre catastrofă şi capodoperă. Vă dorim o apocalipsă plăcută!
Regia: Richard Kelly Cu: Dwayne Johnson, Sarah Michelle Gellar, Seann William Scott, Justin Timberlake

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus