iulie 2008
Romanian-American Jazz Suite, The - Sam Newsome & Lucian Ban Ensemble
Institutul Cultural Român din New York anunţă încheierea cu succes a turneului american al Ansamblului Sam Newsome & Lucian Ban, pentru promovarea albumului lor recent, The Romanian-American Jazz Suite. Produsul întâlnirii dintre două culturi îndepărtate, acesta este o lucrare multipartită compusă de saxofonistul Sam Newsome şi pianistul Lucian Ban, care combină muzica populară românească şi jazzul american. Albumul redă atât perspectiva unui interpret american de jazz care a explorat ritmurile populare româneşti, cât şi pe cea a unui jazzman român în plin proces de redescoperire a muzicii ţării sale, după o lungă perioadă petrecută în America.

Ansamblul este compus din muzicieni de jazz americani şi români de înaltă clasă: Sam Newsome (saxofon sopran), Lucian Ban (pian), Alex Harding (saxofon bariton), Sorin Romanescu (chitară), Arthur Balogh (bas), Willard Dyson (tobe), alături de alţi artişti invitaţi: Abraham Burton (saxofon tenor), John Hebert (bas), Nasheet Waits (tobe). Ansamblul a susţinut concerte cu un public numeros în câteva dintre cele mai cunoscute cluburi americane de jazz: Jazz Standard (New York, 1 iulie 2008), Yoshi's (San Francisco, 2 iulie 2008), Jazz Bakery (Los Angeles, 3 iulie 2008) şi Regatta Bar (Boston, 8 iulie 2008). Turneul va continua în Europa în octombrie 2008.


Presa americană despre album şi concerte:

"Jazzul american şi muzica românească nu par să fie conectate în mod direct. Totuşi, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori când se întâlnesc interpreţi din culturi muzicale bazate pe improvizaţie, descoperă împreună terenul comun - în cazul albumului de faţă, unul în întregime fascinant. (...) Colaborarea lor empatică a fost mai uşor de realizat în virtutea faptului că sunt cu toţii interpreţi de jazz experimentaţi. Însă lucrul care a făcut ca acest spectacol să fie una dintre cele mai neobişnuite descoperiri ale anului este împletirea unor rădăcini adânci care se poate ghici în fiecare piesă." (Don Heckman, Los Angeles Times)

"Această colaborare unică oferă argumente în plus pentru susţinerea ideii că jazzul este, într-adevăr, un limbaj universal al secolului 21." (Bill Milkowski, Jazz Times)


"Este un album plin de surprize dintre cele mai plăcute, o delicatesă muzicală." (George Kanzler, Hot House Jazz)

"Traducerea melodiilor tradiţionale europene în idiomul jazzului nu este cu siguranţă un lucru nou, dar ne e greu să găsim un exemplu mai bun pentru cum ar trebui făcută." (Terrell Holmes, All About Jazz)

"Influenţa românească devine evidentă după ce înţelegem intenţiile lui Ban şi Newsome. Dar ceea ce putem pricepe de la bun început este că avem de-a face cu o muzică de jazz de bună calitate interpretată de un ansamblu deosebit de capabil - fie că membrii săi sunt originari din America, România sau de undeva dintre cele două." (Skip Spratt, The Sax Shead)


După mutarea sa la New York în 1999 pentru a-şi urma pasiunea pentru muzica de jazz, Lucian Ban a fost surprins de interesul crescând şi nostalgia pe care i le-a stârnit departe de casă muzica tradiţională românească. La rândul său, Sam Newsome a fost fascinat de simplitatea şi frumuseţea temelor româneşti, găsind în ele influenţe asiatice, arabe şi evreieşti. Acesta a fost începutul colaborării dintre cei doi, din care au luat naştere melodii originale inspirate din acest "tezaur folcloric". Tema muzicală din genericul emisiunii omonime, bine cunoscută în România, reprezintă chiar punctul de pornire al unuia dintre cântecele de pe album.


Despre compozitori:

Sam Newsome este considerat, la ora actuală, printre cei mai buni interpreţi din lume ai saxofonului sopran, conform Downbeat Magazine, Jazz Times şi altor publicaţii de specialitate. Este autorul a şapte albume ca interpret principal pentru case de discuri precum Sony/Columbia Records, Steeplechase, Palmetto etc. şi a apărut pe mai mult de patruzeci de albume, colaborând cu staruri precum Terence Blanchard, Leon Parker, Jean Michel Pilc şi alţii. A avut turnee în întreaga lume alături de legende ale jazzului ca Lionel Hampton, Donald Byrd şi cu propriile sale ansambluri. www.samnewsome.com

"O revelaţie emoţională" (The New York Times)

"Newsome extinde limbajul jazzului modern" (Jazz Times)

Originar din România, pianistul şi compozitorul Lucian Ban trăieşte şi lucrează acum în New York, unde este considerat unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai ultimului deceniu. Fundaţia Hans Koller şi Guvernul Austriac l-au nominalizat de două ori consecutiv, în 2005 şi 2006, pentru titlul de "Cel mai Bun Muzician European de Jazz". A înregistrat şase albume ca interpret principal pentru case de discuri din Statele Unite şi Europa, conduce propriile proiecte muzicale la New York şi călătoreşte cu ele în întreaga lume. Concertul trupei sale Lumination, avându-l în componenţă pe legenda vie a percuţiei, Barry Altschul, a fost votat în 2003 drept "Cel mai Bun Spectacol al Anului" de revista All About Jazz. www.lucianban.com

"Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care ne amintesc de Vladimir Horowitz, dar şi de McCoy Tyner" (Terrell Holmes, All About Jazz)

"Spectacolele lui Lucian Ban ne duc cu gândul la marele Bill Evans sau la Krystof Komeda" (Jazz Podium Magazine, Germania)


Cu: Sam Newsome (soprano sax, co-leader & compozitor), Lucian Ban (pian, co-leader & compozitor), Alex Harding (sax bariton & bass clarinet), Sorin Romanescu (chitară), John Hebert (contrabass), Willard Dyson (tobe)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus