iulie 2008
Pe 20 iulie 2008, la Teatrul Naţional din Constanţa, s-au decernat premiile celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF 2008.

Gazda Festivalului a fost, ca în fiecare seară, actriţa Maia Morgenstern care a bucurat publicul cu prezenţa ei extraordinară. Pe scenă au urcat pe rând, personalităţi din lumea cinematografiei (Dinu Şerbescu, Geo Saizescu, Gelu Colceag, Laszlo Kantor) pentru a prezenta premiile secţiunilor şi a înmâna premiile. Spectatorii prezenţi au putut viziona şi filmele de scurtmetraj premiate la această ediţie a IPIFF 2008.

Domnul Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, a urcat pe scenă pentru a înmâna premiul cel mare, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de lungmetraj, premiu care a revenit filmului Restul e tăcere în regia lui Nae Caranfil. Premiul a fost oferit producătorului filmului, Cristian Comeagă urcând pe scenă în aplauzele mulţimii foarte fericit de decizia juriului.

La finalul Galei de decernare a premiilor, au urcat pe scenă organizatorul Festivalului, dl. Cristian Zgabercea şi producătorul IPIFF 2008 dl. Dinu Tănase. Cristian Zgabercea a dat o veste bună constănţenilor: începând de anul viitor va mai exista în judeţul Constanţa un nou festival, dedicat filmelor studenţeşti. Producătorul festivalului, Dinu Tănase a tras concluziile acestei ediţii: "Festivalul s-a aşezat pe picioarele lui. Are o identitate pe care ne-am muncit mult s-o creăm. Această ediţie este un nou început pentru IPIFF."

A treia ediţie, IPIFF 2008 s-a desfăşurat în Constanţa şi Mamaia între 14-20 iulie 2008. IPIFF 2008 a fost organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi produs de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - UPFAR cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.


Câştigătorii IPIFF 2008


Competiţie şcoli de film

Trofeul Mării Negre pentru film de animaţie:
Viola Baier: Dansează cu Diavolul / Dance with the Devil (Germania 2008)
Motivaţia juriului: juriul a acordat acest premiu pentru un film care depăşeşte cu mult rigorile (şi limitele) narative şi stilistice ale genului.

Trofeul Mării Negre pentru cea mai bună imagine:
Pătru Păunescu: Scurtă revedere (UNATC, România 2007)
Motivaţia juriului: juriul a acordat acest premiu pentru modul în care imaginea învăluie dramaturgia luminând întunericul din sufletul personajelor.

Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun scenariu:
Carola Diekmann: Landgang (Germania 2007)
Motivaţia juriului: juriul a acordat acest premiu pentru un scenariu complet prin simplitatea şi sinceritatea sa, inovator prin modul de rezolvare a relaţiilor dintre personaje şi a naraţiunii.

Trofeul Mării Negre pentru cea mai bună regie:
Ivana Mladenovic: Milkyway (UNATC, România 2007)
Motivaţia juriului: juriul a acordat acest premiu pentru descoperirea în spatele unui fapt simplu, aparent banal, a unui întreg univers prin sondarea în adâncime a unor fapte care ating grotescul, nemanipulând prin viziunea regizorală destinele reale ale personajelor.

Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film:
UNATC - producător, Vlad Feneşan - regizor: Scurtă revedere (UNATC, România 2007)
Motivaţia juriului: juriul a acordat acest premiu pentru un film curajos şi memorabil prin simplitatea, adâncimea şi precizia unei incizii la nivelul stilului şi subiectului, pentru oglindirea goliciunii morale a personajelor prin afişarea nudităţii unuia singur.


Competiţie scurtmetraj ficţiune

Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de ficţiune: se acordă ex-aequo pentru:
An Larssen şi Ief Stuyvaert - producători: A Day In A Life (Belgia 2007, r. Nicolas Daenens)
Motivaţia juriului: pentru ingeniozitatea şi subtilitatea narativă.

şi

Vivi Drăgan Vasile - producător: La drumul mare (România 2007, r. Gabriel Sârbu)
Motivaţia juriului: un film de o admirabilă simplitate complexă.

Premiul TV Neptun pentru scurtmetraj de ficţiune:
Sebastian Chelu şi Deian Carmazan: Bomboane de ciocolată (România 2008)


Competiţie lungmetraj:

Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film documentar:
Thomas Ciulei - producător: Podul de flori (România 2007, r. Thomas Ciulei)
Motivaţia juriului: Dl. Thomas Ciulei este producătorul, regizorul, scenaristul şi operatorul unui film cu totul remarcabil.

Marele Premiu IPIFF 2008 - Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de lungmetraj de ficţiune:
Cristian Comeaga - producător: Restul e tăcere (România 2007, r. Nae Caranfil)
Motivaţia juriului: pentru admirabilele eforturi de a realiza un film de o asemenea complexitate şi anvergură, un document remarcabil despre începuturile filmului românesc.

Premiul criticii:
Radu Gabrea - producător: Căutându-l pe Schwartz: România! România! Partea a doua (România 2008)

Premiul Consiliului Judeţean Constanţa:
Ştefan Stuckert - producător: Medium Rare / Un pic în sânge (UK 2007, r. Ştefan Stuckert)

Premiul Publicului:
Sergiu Nicolaescu - regizor: Supravieţuitorul (România 2007)

Premiul de excelenţă - Trofeul Mării Negre pentru contribuţia adusă la filmul românesc:
Andrei Blaier

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus