Hotnews.ro / iulie 2008
Last Winter, The
The Last Winter merită şi nu merită să fie văzut. Merită pentru că e un film independent (o coproducţie preponderent americană în care s-au implicat şi islandezii de la Zik Zak Kvikmyndir, care au produs Noi albinoi) şi pentru că nu pare să fie construit după reţetă. Dar e dezlânat şi vag aţos. Primele imagini (desaturate, în intenţia de a da filmului o tentă cât mai naturală) ne arată un peisaj alb, nordul Alaskăi, unde e cantonată echipa unei firme care intenţionează să facă extracţii.

Fireşte, ştiind că ai de-a face cu un thriller, te aştepţi ca ceva să fie putred în Alaska. Oricum, şi dacă nu ştii, te prinzi repede, pentru că în gesturile eroilor, în discuţiile lor, în mişcările de aparat e o aşteptare a unor lucruri nu prea plăcute care stau să se pornească. Iar această aşteptare e bine construită.

Aparatul de filmat delimitează eficient spaţiul strâmt al adăpostului din mijlocul teritoriului alb, iar coloana sonoră îl decupează intim şi-i oferă căldură prin vocea securizantă a Ninei Simone. Numărul redus de actori face mai uşoară numărătoarea inversă gen "Zece negri mititei". Distribuţia are doar două nume mai cunoscute - Ron Perlman şi James LeGros - în rest necunoscuţi (lucru care-i face mult mai credibili).

Chiar şi când îţi devine clar că ai de-a face cu un thriller ecologic (iată, o nouă specializare), nu poţi spune că eliminarea membrilor echipei urmează reţeta - nici ca ritm, nici ca modalitate de eliminare.

The Last Winter e un thriller atipic. Atât de atipic încât îşi permite s-o sfeclească de multe ori - mai ales figurând acea forţă supărată a naturii prin nişte monştri făcuţi pe calculator care sunt parcă din alt film. Sau prin felul în care pune punct poveştii - nepunând de fapt un punct clar. Sau prin opţiunea de a salva un singur personaj - prin circumstanţe pe care nu ni le mai explică.

Însă în peisajul adeseori banal al producţiilor americane care bifează cu graţie jaloanele genului, acest film ieftin câştigă într-un fel şi acolo unde pierde.

The Last Winter / Ultima iarnă
regia: Larry Fessenden,
cu: Ron Perlman, James LeGros, Connie Britton, Zach Gilford.
Regia: Larry Fessenden Cu: Ron Perlman, James LeGros, Connie Britton, Zach Gilford, Kevin Corrigan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus