Ziarul de duminică / iulie 2008
Made of Honor
Cam prea multe comedii romantice au început să se bazeze doar pe carisma actorilor din rolurile principale, neglijînd în schimb povestea, care începe să se deşire curînd după generic. Contrastul e cu atît mai evident în cazul acestui Mireasa e iubita mea! / Made of Honor, cu cît totul începuse isteţ. În timpul unei petreceri studenţeşti, zburdalnicul Tom se deghizează în Bill Clinton şi năvăleşte în camera unde îl aşteaptă o nouă cucerire, costumată în Monica. Spre stupoarea lui, în pat se ciocneşte de Hannah, colega de cameră a "Monicăi", care îl face cu ou şi cu oţet pentru descindere. Contrar reorientării bruşte a interesului lui, cei doi nu devin amanţi, însă o elipsă temporală ni-i prezintă peste zece ani, pe post de prieteni şi confidenţi nedespărţiţi.

De aici însă, filmul ţine morţiş să inventarieze toate clişeele posibile şi să dezvolte o intrigă pe care am mai văzut-o cel puţin o dată - în My Best Friend's Wedding. Cînd Hannah pleacă în Scoţia într-o călătorie de serviciu, Tom, care în cei zece ani se ocupase cu îmbogăţirea neobosită a agendei de cuceritor, realizează ce gol lasă plecarea ei. Hotărît să remedieze totul la întoarcerea bunei lui prietene, are surpriza să întîmpine o Hannah îndrăgostită lulea, la braţul unui milionar scoţian cu care urmează să se mărite în două săptămîni.

Dacă filmul s-ar fi concentrat pe stereotipia regulilor stabilite de Tom, acest Casanova new-yorkez, care nu se bagă niciodată în pat de două ori la rînd cu aceeaşi fată şi care nu sună niciodată o nouă cucerire la mai puţin de 24 de ore de cînd s-au cunoscut, ar fi avut poate haz şi ceva incorectitudine politică. Însă scenariul o coteşte neştirbit spre un ditamai şablonul: există ac de cojocul oricărui fante, imediat ce găseşte persoana potrivită, iar odată stabilită identitatea acesteia, lupul se transformă în miel peste noapte. Aterizat aici din excelentul serial Grey's Anatomy, unde joacă rolul chirurgului Derek Shepherd cu un şarm care i-a adus supranumele de "Dr. McDreamy", Patrick Dempsey este pus deseori în situaţii stupide, forţate şi jenante. De la scena în care o găseşte pe Hannah restaurînd un tablou (într-o poziţie de un prost gust absolut) pînă la ritualurile tîmpite, gomoase şi lipsite de orice haz prin care trebuie să treacă o dată ce a acceptat postura neverosimilă de... "domnişoară de onoare" la nunta iubitei, totul se tîrîie fără rost spre un deznodămînt cît mai tras de păr. De la petrecerea burlăciţelor - unde, grotesc, o "expertă" cam obosită prezintă jucării sexuale, oferindu-i, şi mai grotesc, un şirag de mărgele anale fosforescente bunicii miresei, pe care aceasta şi le pune, inocentă, la gît, pînă la peripeţiile din Scoţia, unde tot alaiul este găzduit la castelul mirelui, iar Dempsey apare inclusiv costumat într-un kilt intrat la apă, învîrtind buşteni la o petrecere cîmpenească, filmul se transformă într-o peltea cu prea puţine momente comice şi prea multe "burţi" de o banalitate fioroasă, inclusiv finalul şi goana pe cal.

Pînă la urmă "scapă turma" nu prezenţele feminine guralive (inclusiv Michelle Monaghan, al cărei personaj principal, lipsit de orice relief, nu are alte date decît acea aroganţă şi suficienţă post-feministe confundate de prea mulţi cu inteligenţa), ci Patrick Dempsey şi întotdeauna impozantul Sydney Pollack - pe post de tată al lui Tom -, aici în ultimul rol dinaintea regretatei sale dispariţii.


Mireasa e iubita mea!/ Made of Honor
Producţie SUA-Marea Britanie, 2008.
Regia: Paul Weiland.
Cu: Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Kathleen Quinlan, Sydney Pollack, Busy Philipps, Whitney Cummings.
Regia: Paul Wieland Cu: Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Kathleen Quinlan şi Sydney Pollack

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus