Observator Cultural / iulie 2008
Cea de-a II-a ediţie a RFF, Roma Fiction Fest (festival dedicat filmelor, serialelor şi miniserialelor de televiziune), s-a desfăşurat la Roma în perioada 7-12 iulie 2008. Au fost prezentate 200 de titluri, în total 3.000 de ore de programe de televiziune din 24 de ţări, printre care Italia, Franţa, Canada, Israel, Germania, Austria, SUA, Marea Britanie, Polonia, Spania, Argentina, Australia, Slovacia, India, Japonia, Grecia, Brazilia şi Estonia.

52 de titluri au fost proiectate în cadrul concursului (dintre care 34 de documentare); au mai fost prezentate 15 filme în premieră mondială, numeroase evenimente speciale, 15 opere work in progress, 20 de retrospective şi 5 conferinţe despre viitorul serialelor de televiziune din întreaga lume. Operele în concurs au fost vizionate de opt jurii populare (în total 100 de juraţi, aleşi în urma unui concurs). Filmele au fost proiectate în nouă săli cinematografice de la Roma, la Multisala Adriano şi la Auditorium Conciliazione. Au fost acreditaţi o mie de jurnalişti italieni şi străini. În total, în cele şase zile ale festivalului, prezenţa publicului a fost impresionantă: peste 35.000 de mii de persoane. Patru milioane de euro a fost bugetul pus la dispoziţie de Regiunea Lazio, de Camera de Comerţ din Roma, de Primăria din Roma, de Asociaţia Producătorilor de Televiziune din Italia şi de numeroşi sponsori, printre care Lancia, Hallmark, Fox, Kodak şi RAI Trade.

Directorul artistic al festivalului este criticul italian de film Steve Della Casa, care este convins că Roma nu e numai un oraş al cinematografiei, dar şi un oraş al filmelor pentru televiziune (în italiană, ca în engleză, "fiction"), o industrie în cadrul căreia, în Regiunea Lazio, lucrează peste 100.000 de persoane. Programul RFF a fost ambiţios şi a avut scopul de a prezenta ultimele tendinţe şi potenţialul diferitelor culturi ale televiziunilor din întreaga lume, care trăiesc o perioadă de mare ferment intelectual, pentru a demonstra excelenta calitate artistică a multor filme şi seriale de televiziune, ce se bucură şi de un mare succes de public, la nivel mondial. La aceste proiecte de televiziune participă în ultimii ani şi numeroşi regizori şi actori care provin din lumea cinematografiei, persoane care au început să-şi exprime propriul talent, uneori imens, şi pe micul ecran, care are marele merit de a ajunge în mod direct şi rapid în casele a sute de milioane de telespectatori, la nivel planetar.


Special Guest Stars: Her Majesty The Queen

Oaspete de onoare a RFF 2008 a fost actriţa britanică Helen Mirren, laureată a Premiului Oscar pentru fenomenalul rol din The Queen de Stephen Frears. La Roma i-a fost înmînat Premiul special pentru întreaga carieră Maximo Award (a mulţumit, spunînd că nu se consideră o mare actriţă...). În cursul conferinţei de presă de la Roma, a vorbit şi despre proiectele de viitor, în primul rînd despre filmul Love Ranch, cu Joe Pesci, în regia soţului ei, Taylor Hackford, şi despre filmul The Last Station, pe care l-a interpretat alături de James McAvoy (va fi soţia lui Lev Tolstoi). În 2009 o vom putea admira şi în State Of Play, în care joacă împreună cu Russell Crowe. Helen Mirren a vorbit şi despre pasiunea ei pentru Italia şi ne-a spus că şi-a cumpărat o casă în Puglia, în sudul Peninsulei, unde în vara aceasta va "interpreta" rolul vieţii: acela al unei femei fericite care va admira apusul soarelui alături de Taylor Hackford... A mai spus că filmul ei preferat este L'Avventura de Michelangelo Antonioni, iar regizorul ei preferat este tot un italian, Pier Paolo Pasolini, al cărui film Il Vangelo Secondo Matteo i-a schimbat viaţa. Despre Pasolini a spus: "Numai o persoană care nu crede în Dumnezeu poate realiza un film atît de profund religios şi, în acelaşi timp, credibil". Helen Mirren a mai vorbit despre actriţele care au influenţat-o şi care au inspirat-o, Shirley MacLaine şi Monica Vitti, şi despre cinema în general: "Cinematografia este o magie care te poate transporta într-o altă dimensiune; eu călătoresc printre stele cu filmele unor regizori cum ar fi Charlie Chaplin, Jean Renoir şi Jean Vigo". Vorbind despre cinematografia britanică, a declarat că îi admiră pe Ken Loach şi Mike Leigh.


Sex and the City of Rome

La Roma am avut ocazia să o admirăm şi pe una dintre protagonistele serialului american de televiziune Sex and the City: Kim Cattrall (alias Samantha Jones). Supersexy, ca şi personajul pe care îl interpretează, blondă, elegantă într-o rochie Fendi, Kim este inteligentă şi simpatică. La 51 de ani, a spus, singura ei şansă este să fie sinceră: a declarat că nu s-a certat niciodată cu Sarah Jessica Parker, că nu a avut niciodată probleme cu regizorii şi că în realitate nu seamănă deloc cu Samantha: "Viaţa mea e complet diferită: îmi place să stau acasă şi să gătesc. Singurul lucru care ne uneşte este pasiunea pentru modă: la Roma mi-am cumpărat pantofi Dolce & Gabbana"...


Mrs. Medium

O altă protagonistă a celei de-a II-a ediţii a RFF a fost actriţa americană Patricia Arquette, care a prezentat serialul Medium, transmis în SUA de NBC şi în Italia de Rai Tre. 40 de ani, blondă, cu ochi albaştri de o intensitate ameţitoare, Patricia a vorbit cu pasiune despre personajul pe care îl interpretează, Allison Dubois, care are un har deosebit: reuşeşte să comunice cu morţii. Un personaj de care se simte foarte legată şi care i-a dăruit satisfacţia de a cîştiga un Emmy Award. Patricia a vorbit şi despre cariera ei cinematografică, mai ales despre raportul profesional cu David Lynch, şi despre viaţa ei privată: este căsătorită cu actorul Thomas Jane, cu care are un copil. Şi, of course, adoră familia de origine, clanul Arquette.


TV Movies

Premiul Roma Fiction Fest Diamond Award pentru Cel mai bun film, la categoria TV Movies (14 filme în concurs), a fost obţinut de britanicul 10 Days to War, produs de BBC, interpretat de Kenneth Branagh, Stephen Rea, Juliet Stevenson şi Toby Jones (excelenţi), în regia lui Bruce Goodison şi David Belton. Povesteşte evenimentele din cele zece zile care au precedat conflictul din Irak; o dramă politică în formă de thriller, cu un ritm care îţi taie răsuflarea.

Premiul pentru Cea mai bună regie i-a revenit Sandrei Goldbacher, născută la Londra în 1960, pentru Ballet Shoes, produs de BBC, interpretat de Emma Watson (Harry Potter) şi Emilia Fox. O operă emoţionantă despre familie, succes şi realizarea propriilor idealuri în viaţă. Un film despre Academia de Dans şi Teatru de la Londra, un Fame modern care i-a entuziasmat pe adolescenţii prezenţi în sală.

Premiul pentru Cel mai bun actor protagonist a fost cîştigat de francezul Jean-Pierre Darroussin, excelent în Jury Duty, produs de France 2, în regia lui Edouard Niermans. Acţiunea se petrece în 1962, într-un orăşel din Franţa, unde un farmacist (Darroussin) este acuzat de violenţă sexuală împotriva unei tinere femei. E povestea unui proces în care este descrisă o societate rasistă, în perioada de după Războiul Algerian de Independenţă.

Cea mai bună actriţă protagonistă: italiana Lucrezia Lante della Rovere, în filmul Ovunque Tu Sia, produs de Rai Uno, în regia lui Ambrogio Lo Giudice, povestea unei mame curajoase care încearcă să demonstreze nevinovăţia fiului ei acuzat pe nedrept de trafic cu droguri în Thailanda, o femeie care îşi abandonează casa şi ţara pentru a înfrunta o călătorie lungă şi dificilă, în urma căreia descoperă o energie pe care o credea pierdută, dar care îi dă posibilitatea să înfrunte viaţa cu o forţă şi o pasiune nouă.

Nepremiat de juriu, dar excelent, filmul britanic Kiss Of Death, produs tot de BBC, în regia lui Paul Unwin. Un thriller povestit de cei şase poliţişti protagonişti, dar care analizează crima şi din punctul de vedere al victimelor şi al asasinului.


Miniseriale

La categoria Miniseriale de televiziune a cîştigat The Hero (Coreea de Sud, 2008) al regizorului Jeong-Sub Lee, născut la Seul în 1971. Eroul din titlu este Hong Gil-dong, un personaj legendar în Coreea, un fel de Robin Hood asiatic, care devine aici un antierou modern, capabil să sublinieze numeroasele contradicţii din societatea sud-coreeană contemporană. O regie fenomenală şi actori redutabili. Acest produs a obţinut şi Premiul pentru Cel mai bun producător: Korean Broadcasting System.

Excelent şi miniserialul francez Hard al regizoarei Cathy Verney, premiată pentru cea mai bună regie. O comedie adorabilă la care am rîs cu lacrimi, un scenariu perfect... O menţiune specială şi pentru miniserialul chinezesc Iron Road al regizorului David Wu, născut la Hong Kong, dar devenit între timp cetăţean canadian: regizor, monteur, actor, scriitor şi fotograf, este un personaj incredibil, care a colaborat cu John Woo şi care a lucrat în SUA cu actori de talia lui Sam Neill şi Bridget Fonda. Iron Road este interpretat de Peter O'Toole (un nume care nu are nevoie de comentarii).


Seriale

La categoria Seriale lungi de televiziune, au fost prezentate în concurs 27 de produse din Spania, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Italia, SUA, Franţa, Australia, Polonia, Argentina, Perù şi Israel. Merită văzute mai ales cele americane şi britanice (actori formidabili). Au fost prezentate în premieră ultimele episoade din CSI: Crime Scene Investigation, mult apreciate de public (oaspete la Roma, actorul Eddie Cahill), în timp ce critica a subliniat mai ales calitatea serialului spaniol Desaparecida, din care am văzut primele două episoade (şi tare aş vrea să pot continua să-l văd...), produs de Televiziunea Spaniolă TVE 1.

Premiile au fost obţinute de Omar Madha pentru regia serialului britanic Spooks de Michael C. Hall, cel mai bun actor în serialul american Dexter, şi de Julianna Margulies, cea mai bună actriţă în americanul Canterbury's Law, în regia lui Mike Figgis, "legal drama" a cărei protagonistă este Elizabeth Canterbury, avocat idealist cu o viaţă privată complicată. O Menţiune specială i-a fost acordată francezului Nicolas Mercier pentru scenariul serialului Clara Sheller (Franţa, 2008). Clara este o jurnalistă care de mai mulţi ani trăieşte cu Gilles: vecinul lor este cel mai bun prieten al Clarei, dar e îndrăgostit de Gilles; un simpatic triunghi sentimental. Mercier a studiat la European Film School şi a scris scenarii pentru scurtmetrajele lui François Ozon.

În cadrul secţiunii "Premiere" a fost prezentat filmul italian Einstein, de Liliana Cavani, cu Vincenzo Amato (actor-fetiş al regizorului italian Emanuele Crialese); o mare regizoare şi un interesant actor pentru a povesti viaţa genialului Albert Einstein (laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1921), între descoperiri ştiinţifice şi pasiuni romantice, povestea omului care a modificat concepţia noastră despre Spaţiu şi Univers. În acest film am avut plăcerea să o revedem, după mai mulţi ani, pe actriţa franceză Andrea Ferreol, de neuitat în La Grande Abbuffata de Marco Ferreri. Am mai văzut primele două episoade ale noului serial american produs de HBO, In Treatment de Rodrigo Garcia (fiul lui Gabriel Garcia Marquez), scenarist şi regizor interesant; o terapie care va dura 43 de episoade, avîndu-l ca protagonist pe Gabriel Byrne în rolul unui psihanalist original. Pacienţii sînt interpretaţi de un grup de actori demni de încredere, printre care Blair Underwood, Embeth Davidtz şi Dianne Wiest. Vi-l recomandăm fără rezerve. În cadrul aceleiaşi secţiuni am văzut episodul-pilot al noului serial american Terminator: The Sarah Connor Chronicles, produs de Fox, creat de James Cameron şi interpretat de Lena Headey, care preia cu (mult) curaj rolul-cult al Lindei Hamilton din Terminator: viaţa lui John Connor (interpretat de Thomas Dekker, fermecător adolescent), viitor lider al rezistenţei umane împotriva roboţilor rebeli. Dar publicul şi critica au fost mai ales cuceriţi de ultimele episoade ale serialului britanic The Tudors, în regia lui Jeremy Podeswa, cu Jonathan Rhys Meyers, Sam Neill şi Jeremy Northam, un film care prezintă istoria palpitantă a faimoasei dinastii engleze şi despre care putem avea numai cuvinte de laudă, din toate punctele de vedere.


The Show is Over, Say Goodbye

Cea de-a II-a ediţie a RFF s-a terminat cu rezultate satisfăcătoare pentru organizatori: succes de public şi de critică, atmosferă plăcută, oaspeţi de prestigiu, la care putem adăuga prezenţa actorilor William Baldwin şi Peter Krause, precum şi o certitudine: filmele şi serialele de televiziune înlocuiesc din ce în ce mai mult produsele cinematografice în grila de programare a posturilor de televiziune din întreaga lume şi în preferinţele telespectatorilor. Renaşterea serialelor de televiziune a devenit o realitate în ultimii ani, la nivel planetar, confirmată de producţii tot mai ambiţioase, susţinute de bugete imense şi de protagonişti de mare calitate, care asigură divertismentul publicului. Iar în viitor, trendul se pare că va fi supranaturalul: poveşti fantastice, personaje cu puteri supranaturale şi producţii experimentale. Iar succesul acestor seriale este enorm: după unele studii efectuate în SUA, sute de milioane de oameni urmăresc în lume seriale cum ar fi CSI: Crime Scdene Investigation, Desperate Housewives, Lost, Six Feet Under şi Ugly Betty.

Roma Fiction Fest este un festival original la nivel european, un eveniment naţional şi popular, o realitate a fermentului cultural de la Roma, care a început să se impună printre marile manifestări artistice internaţionale.

Roma, iulie 2008

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus