Hotnews.ro / septembrie 2008
Scris, regizat şi interpretat de Scott Pendergast, Kabluey / Oaia albastră a familiei spune în cheie independentă povestea unui "copil" de 32 de ani care ajunge în casa cumnatei pentru a face pe babysitter-ul pe lângă nişte drăcuşori de nepoţi. Un subţire fir narativ pentru o istorie care ar fi putut fi spusă într-un scurtmetraj sau chiar într-un videoclip.

Scott Pendergast nu duce lipsă de un anume simţ al imaginii şi ritmului, şi pare dornic să rupă cu convenţiile. Inclusiv să facă film despre mai nimic, deşi păstrează războiul din Irak pe un fundal mic-mic, ca o justificare incertă pentru nesiguranţa eroilor, inclusiv pentru sălbăticia celor mici.

Kabluey are o poveste inconsistentă, dar are actori buni, e bine filmat şi trădează un gust special pentru tot ce iese din pluton.

Numai că găselniţa animăluţului albastru, care aduce mai mult a extraterestru picat cu treabă pe pământ - să împartă fluturaşi pentru o firmă obscură - funcţionează câteva minute (vizual şi dramaturgic). După care nu-şi mai face efectul, pentru că mare lucru nu se întâmplă.

De fapt, dacă vorbeşti cu un cineva după vizionare, poţi avea dificultăţi în a rezuma subiectul. E evident că eroul - Salman - e un copil mare crescut într-o lume pe care n-o înţelege la nuanţă, un fel de înger deşelat, dar relaţiile pe care el le stabileşte cu ceilalţi par, din vina scenariului, destul de şubrede. Şi nici el nu prea are consistenţă.

În ciuda câtorva momente comice, filmul preferă să lase în suspensie situaţii şi personaje - inclusiv finalul, dându-ţi impresia că nu se ia prea în serios şi că nu ţine să-şi definească prea clar eroii. (Chiar dacă lansează o torpilă politically incorrect, punând-o pe cumnată să aibă o aventură cu altul în vreme ce soţul ei luptă în Irak.)


Kabluey / Oaia albastră a familiei
regia Scott Pendergast,
cu: Scott Pendergast, Lisa Kudrow, Teri Garr, Christine Taylor, Jeffrey Dean Morgan.
Regia: Scott Prendergast Cu: Lisa Kudrow, Scott Prendergast, Teri Garr, Christine Taylor, Jeffrey Dean Morgan, Chris Parnell, Conchata Ferrell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus