Observator Cultural / septembrie 2008
Cineva m-a întrebat de ce are loc Vienna Music Film Festival 2008 la Bucureşti, ce sens are un astfel de festival în altă capitală decît cea din numele festivalului. Probabil că mulţi alţii s-au întrebat asta, după ce au văzut afişele de pe stradă. În Viena, începînd din 1991, în Piaţa Primăriei are loc un festival care oferă publicului muzică, mîncare şi bună dispoziţie, atît pentru locuitorii capitalei austriece, cît şi pentru turiştii aflaţi întîmplător acolo. Practic, tocmai acest element întîmplător, turistul, a contribuit la popularizarea festivalului în afara graniţelor austriece. Şi apoi, aşa cum cineva îşi doreşte o anume haină în şifonierul propriu, cuiva i-a venit ideea că un astfel de festival se poate importa şi nu ar exista nici un motiv pentru care să nu aibă succes şi într-o altă ţară. Mai ales dacă este împachetat şi promovat cum se cuvine: într-o lume aflată într-o disperată cursă după globalizare, un festival cu pronunţat accent local, pus în scenă într-o altă ţară, e un fel de ultim răcnet al modei.


În fiecare seară, Piaţa Enescu era plină

"Plimbarea" festivalului a început în 2006, cînd se împlineau 250 de ani de la naşterea lui Mozart, iar evenimentul se cerea sărbătorit la o scară mai largă decît Piaţa Primăriei din Viena, motiv pentru care festivalul a pornit la drum prin alte cîteva capitale europene: mai întîi Bucureşti, apoi Bratislava, Brno, Ljubljana, Praga, Varşovia şi Moscova.

Şi astfel, în vara lui 2006, timp de cîteva zile, a avut loc, la Bucureşti, MozartFest, un festival de muzică clasică, dedicat marelui compozitor, şi care s-a soldat cu un succes neaşteptat. În fiecare seară, Piaţa Enescu se umplea de un public eterogen, care se aşeza pe scaunele de plastic pentru a asculta, timp de cîteva ore, concertele interpretate de instrumentişti necunoscuţi.

MozartFest s-a transformat apoi în Vienna Music Film Festival, în 2007, iar în 2008, festivalul, ajuns la a treia ediţie, are deja un public care aşteaptă an de an şi care este nerăbdător să-i urmărească pe instrumentişti, alţii în fiecare an, dar care produc acelaşi gen de bucurie: muzica preferată în aer liber. Chiar dacă aerul liber din acest an nu a fost tocmai favorabil, muzica clasică a reuşit să strîngă în Piaţa Enescu publicul de care avea nevoie. La orice eveniment, una dintre primele întrebări pe care şi le pun organizatorii este aceea dacă va veni lume. Bineînţeles că va veni.


Concerte înregistrate pentru connaisseur-i

E important de înţeles că nu contează atît de mult cantitatea publicului, ci calitatea actului artistic. Şi de asta se ocupă cei care urcă pe scenă şi îşi demonstrează talentele. Şi de aceea, Vienna Music Film Festival a reuşit şi în acest an să ofere publicului român o experienţă vieneză ce te face să aştepţi cu nerăbdare ediţia viitoare.

În afară de concertele live, auditoriului i s-a oferit ocazia să urmărească înregistrări de la concerte apreciate de orice connaisseur: Concertul de Anul Nou 2008 de la Musikverein din Viena sau - adevăratele delicatese ale festivalului - proiecţia concertului Orchestrei Filarmonice din Berlin din 1984 de la Osaka, dirijată de maestrul Herbert von Karajan, şi un concert aniversar din 2008, dedicat tot marelui maestru. Pentru a obţine aceste bijuterii, ArCum (organizatorul din partea României al Vienna Music Film Festival) s-a aliat cu IMZ - Centrul Internaţional de Muzică şi Media, organizaţie ce are ca scop principal promovarea pe plan internaţional a muzicii şi a dansului în domeniul audiovizualului, urmărind ca acestea să se bucure de o receptare cît mai largă şi ca programele culturale să fie incluse activ în mass-media. O organizaţie care îşi face bine treaba, după cum se vede.

Experienţa vieneză nu se adresează numai celor care caută înălţarea spirituală şi, de aceea, în Piaţa Enescu au existat şi alte forme sub care Viena putea fi gustată, la propriu de data asta: mîncare, bere şi cafea, pentru a căror autenticitate nu pot să garantez, dar care adunau cozi impresionante de oameni înfometaţi. De (la) concert.

Vienna Music Film Festival este organizat de Centrul de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti, ArCub, în parteneriat cu Primăria din Viena şi Centrul Internaţional de Muzică şi Media.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus