Esquire / iunie 2008
După cum o parte dintre voi probabil ştiaţi, atunci când nu scriu articole despre gadgeturi şi motoare în revistele Esquire şi FHM, scriu literatură.

E o plăcere veche, dar pe care mi-o permit tot mai rar. Timpul mi se scurge printre degete, mă ronţăie, mă foarfecă. Notez aşadar câte un subiect cu miez în carneţel, îl amân pentru la pensie şi mă apuc să citesc cuvintele altora. În ultima vreme însă, rafturile lungi de bibliotecă, cu care m-am mândrit mereu, au ajuns să mă copleşească. Volumul volumelor zise "ale mele", dar scrise de alţii, mă frustrează teribil. Sunt însă dependent de citit şi singura soluţie este una evident "digitală": înghesuirea unei biblioteci într-un mic cititor portabil de cărţi electronice. Sau, după cum zice Google, un "e-book reader". Mic şi cuprinzător.

Până acum am găsit trei modele interesante. Nu mă refer la gadget-urile capabile, printre altele, să citească şi pdf-uri. Sigur, aş putea parcurge cărţi în format electronic pe laptop, în pat, dar nu ar fi aceeaşi senzaţie. Îmi doresc un cititor de cărţi electronice dedicat în întregime acestui scop, pentru a construi cu el acea complicitate pe care o am cu un volum tipărit. Un laptop sau un PDA - pe care stau la taifas pe chat, navighez pe net, citesc ştiri, scriu, mă joc sau fac o mie şi una de alte lucruri - ar transforma cetitul cărţilor într-o activitate oarecare, jupuindu-i aura uşor mistică şi spulberând orice ritual şi tabieturi.

Cele trei cititoare de volume electronice la care m-aş opri sunt Sony Reader, Amazon Kindle şi Cybook Gen3. Toate trei folosesc în locul omniprezentelor ecrane LCD o tehnologie nouă de afişaj alb-negru numită e-ink, ce consumă mai puţină electricitate, oferind însă o lizibilitate apropiată de cea a paginilor tipărite. Mimetismul merge încă şi mai departe: cerneala electronică are nevoie de lumină exterioară pentru a putea fi desluşită.

Dintre cele trei aparate, Sony Reader prezintă o diagonală de 15 cm, la o rezoluţie de 800 x 600 pixeli şi 4 nuanţe de gri. O singură încărcare a bateriei permite frunzărirea a 7500 de pagini, iar textul ca atare poate fi mărit cu până la 200% printr-o simplă apăsare de buton. Memoria internă atinge doar 64 MB, dar poate fi mărită prin utilizarea unui card mini SD. Citeşte cărţi în formatul Sony BBeB (broadband electronic book), dar txt-urile, doc-urile şi pdf-urile normale pot fi convertite la BBeB prin programul de computer furnizat odată cu aparatul. Cărţile pot fi transferate pe calculator printr-un port USB.

Amazon Kindle arată ciudat. Parcă vine din trecut pentru a ne exemplifica felul în care şi-au imaginat designerii anilor \'50 că vor arăta aparatele după 2000. Trecând însă peste această remarcă răutăcioasă, să spunem că marele alb are doi aşi în mânecă faţă de Sony: aparţine popularului magazin de cărţi (şi nu numai) Amazon şi, pe lângă USB şi cardul de extensie SD, încorporează un modul de conectare wireless la reţelele EvDO. Iată aşadar şi rostul funcţiei de citire a distribuţiilor RSS via Internet. Memoria internă atinge 256 MB. Ciudată la Kindle nu este doar înfăţişarea, ci şi atitudinea faţă de drepturile de autor. Terminalul pare înlănţuit de site-ul Amazon pentru totdeauna. Pentru a accesa orice fişier pdf personal, acesta va trebui trimis pe Kindle printr-un e-mail către Amazon şi convertit de către utilitarele site-ului. Operaţiunea va fi taxată cu 0,10$.

În fine, Cybook Gen3. Are ecranul identic cu cel al competitorilor, oferă cam aceleaşi funcţii; numai că, pe lângă propriul standard Mobipocket, va suporta şi formatele pdf, html, rtf, Open eBook şi chiar mp3, pentru audiobook-uri. Iar odată cu achiziţionarea cititorului, veţi primi şi o bibliotecă de 50.000 de titluri în format Mobipocket.

Lectură plăcută...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus