Eddie's site / octombrie 2008
David Kepesh (Ben Kingsley), profesor universitar şi binecunoscut critic literar, pasionat de fotografia pe film şi de femeile frumoase cu care se poate face sex, se trezeşte la a treia tinereţe îndrăgostindu-se de Consuela Castillo (Penelope Cruz) una dintre minunatele lui studente.

David are un foarte bun prieten, poet de renume şi sfătuitor de taină, cu care-şi împărtăşeşte toate trăirile. David mai are un fiu, medic oncolog, rezultat dintr-o căsătorie ratată, un fiu care-l urăşte la modul sincer şi lejer fiindcă şi-a abandonat soţia atunci când lucrurile "nu mai mergeau". În fine, David are şi o prietenă cu care face sex în mod constant de 15 ani, o fostă studentă devenită femeie de afaceri, care se întoarce întotdeauna la el, ocazional, pentru un "good fuck for good times sake".

Între aceste repere se învârte viaţa unui bătrânel încă potent, lovit cu leuca de amorul pentru cubaneza cu "cei mai frumoşi sâni din lume", al cărei corp începe să-l venereze cu o pasiune mânată de teama de bătrâneţe. Când Kepesh realizează că o asemenea relaţie are viitorul unui balon umplut cu heliu, îşi dezamăgeşte partenera şi o face să-l părăsească. În acelaşi timp, cel mai bun prieten face un atac de cord şi moare fulgerător, lăsându-l într-o băltoacă de suferinţă, din care aproape că reuşeşte să iasă după doi ani. Când...

...când Consuela îl sună şi îi dă o veste teribilă: are cancer de sân şi urmează să fie operată.

Filmul e făcut după nuvela The Dying Animal, a lui Philip Roth, premiat Pulitzer, şi scoate la înaintare două lucruri de care e imposibil să nu rămâi mişcat: sânii Penelopei Cruz şi jocul lui Kingsley. Primii apar de câteva ori în lumina reflectoarelor, ofertanţi şi voluptuoşi, semn că Penelope păstrează acel je ne sais quoi vibrant pe care l-a avut întotdeauna. Cât despre Kingsley, păros, diform, gelos şi amorezat, are toate argumentele pentru a face credibil un personaj care-şi trăieşte angoasele în cel mai normal mod cu putinţă.

(3 stele)

Elegy, 2008.
Regia: Isabel Coixet.
Scenariul: Nicholas Meyer, Phil Roth.
Cu: Ben Kingsley, Penelope Cruz, Sonja Bennett, Patricia Clarkson.
113 min.

Regia: Isabel Coixet Cu: Ben Kingsley, Penélope Cruz, Sonja Bennett, Patricia Clarkson, Antonio Cupo, Michelle Harrison, Deborah Harry

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus