octombrie 2008
România - Shangri-La este proiectul nostru de realizare a unui film documentar despre culturile şi civilizaţiile orientale, despre religiile şi modul de viaţă al locuitorilor actuali din ţările pe care le vom străbate şi despre cadrul natural în care se desfăşoară toate acestea. Călătoria noastră va fi făcută cu maşina, urmând să trecem prin Bulgaria, Turcia, Iran, Pakistan şi India, iar destinaţia finală va fi Sri Lanka. În acest film vom propune o altă imagine a Orientului, pe care îl studiem pornind de la mişcarea hippie, al cărei drum celebru, numit "the hippie trail", îl vom urma şi noi. Deşi există o adevărată tradiţie a "hippie trail-urilor iniţiatice", niciun astfel de "voiaj" nu a devenit până acum un road movie. De aici a pornit ideea noastră de a transforma această experienţă într-un film documentar: ceva între On the Road, Easy Rider şi Fear and Loathing in Las Vegas, dar cu neprevăzutul imaginativ pe care numai realitatea îl poate avea.

Mitul Shambalei, tărâmul magic al fericirii, calmului şi perfecţiunii, la care călugării budişti tibetani acced prin ani întregi de meditaţie, a inspirat povestea despre Shangri-La, din romanul lui James Hilton, Orizont pierdut. Entuziasmul specific Vestului a transformat un ţinut mental destinat numai iniţiaţilor, într-un spaţiu fizic al desăvârşirii şi al vieţii veşnice, un fel de rai terestru al celor cu spirit de aventură. Shangri-La este locul la care visează orice amator de valori libere, de nesupunere, spontaneitate, risc sau exces. Este locul la care fiecare ajunge în felul său.

Idealul combaterii autorităţii nejustificate, pacifist în anii '60-'70, amplificat şi agresiv-provocator în perioada punk, nu şi-a pierdut sensul în postmodernitate deşi a fost eludat. Vrem ca această călătorie, la fel şi filmul, să arate că a lupta pentru o lume mai bună, având reguli ca pacea şi iubirea, nu este ceva fără sens, mai ales că vom străbate una dintre cele mai problematice regiuni ale Terrei. Veţi putea vedea comunităţi în care oameni de toate culorile trăiesc în armonie şi radiază o energie comună, la fel cum culorile unui curcubeu stau alături, iar dacă le amesteci obţii culoarea luminii. Vom promova valori non-comerciale şi non-corporatiste, ne vom orienta către dezvoltare spirituală şi vom descrie prin imagini stiluri alternative de viaţă, în care viziunile şi idealurile noastre reuşesc să capete formă într-un fel de microclimate aflate în afara societăţii.

Această călătorie va fi una specială, în urma căreia fiecare dintre noi speră să descopere universuri noi, să se descopere pe sine şi să-şi găsească un sens. Vom urma un drum pe care sute de mii de tineri din Occident l-au parcurs în anii '60-'70, în căutarea acelui Shangri-La, a tărâmului utopic. Un drum care a schimbat vieţi şi care a stat drept punte de legătură între est şi vest încă din antichitate, când făcea parte din "drumul mătăsii". Sperăm să realizăm un film-reper prin tipul inovator de descriere a culturilor întâlnite şi prin disocierea de anumite prejudecăţi care au devenit puncte fixe ale comunicării în masă. Credem că o astfel de abordare este necesară, mai ales în contextul cultural-politic actual, când Orientul Mijlociu este înconjurat de o aură de suspiciune şi spiritualitatea milenară budistă este ameninţată de abuzurile comunismului chinez. Vrem să vedem lucrurile neintermediat, fără filtre oficiale şi să le prezentăm cât mai limpede şi mai corect. Scopul nostru este să preluăm şi să redăm diversitatea culturilor şi semnificaţia profundă a fiecărui loc. Suntem convinşi că trebuie să trăim povestea Orientului pentru a putea să o spunem mai departe.

Filmul nostru, sperăm noi, va reuşi să înveţe oamenii să accepte diferenţele dintre ei ca paşi în dezvoltare şi nu de regresie.

Proiectul pe care vi-l propunem vine din partea unui grup de oameni foarte hotărâţi, care a adunat în timp experienţa multor călătorii. Totodată, fiecare dintre noi este stăpân pe un domeniu esenţial în construcţia şi finalizarea acestui plan: turism, fotografie, regie de film, imagine de film, montaj şi sunet de film, jurnalism şi publicitate. Am devenit şi mai convinşi că merită să ne canalizăm toată energia în acest proiect pe măsură ce repetam noi şi noi argumente încercând să implicăm în filmul nostru sponsori, parteneri media sau persoane care ne-ar putea ajuta în diverse moduri. În continuare căutăm sprijin pentru a finaliza această idee şi oricine poate face ceva ca acest lucru să se întâmple ne găseşte la: http://myshangrilafilm.wordpress.com/.
Regia: Mara Trifu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus