octombrie 2008
Cea de-a doua ediţie a Zilelor Enescu la Berlin cuprinde trei seri de concerte pe 14, 15 şi 21 octombrie 2008, cu lucrări de Enescu, Brahms şi Fauré. Prima ediţie a avut loc în 2005 (şi a fost înscrisă în cadrul manifestarilor consacrate comemorării a 50 de ani de la moartea lui George Enescu), şi a fost apreciată drept "cel mai consistent eveniment consacrat exclusiv lui George Enescu în afara graniţelor României" la acel moment.

Cele trei concerte din acest an au loc la Joseph Joachim Saal, Universität der Künste (UdK) Berlin, şi spre deosebire de prima ediţie, în care s-a cântat doar Enescu, de această dată din repertoriu fac parte pe lângă opere ale lui George Enescu, lucrări semnate de Brahms şi Fauré, predecesori ai compozitorului român.

Aşa cum se obişnuieşte la astfel de concerte în Germania, mai ales când este vorba şi despre nume mai puţin cunoscute, toate recitalurile vor fi precedate de comentarii introductive susţinute de muzicologi precum Violeta Dinescu şi Jörg Siepermann de la Universitatea "Karl-von-Ossietsky" Oldenburg şi Dörte Schmidt, de la Universität der Künste Berlin.

Concertele vor fi susţinute cu precădere de cunoscuţi interpreţi germani si de muzicieni originari din România, dar stabiliţi în alte ţări europene. Dintre protagoniştii de origine română ai primei seri amintim numele pianistului Michael Abramovich (care trăieşte la Berlin şi desfăşoară o bogată activitate concertistică), violoncelistului Cătălin Ilea (solist concertist şi profesor de violoncel la UdK Berlin, recunoscut ca unul dintre cei mai buni pedagogi ai instrumentului), violonistei Adriana Winkler (actualmente ataşata culturală a Ambasadei României la Berlin). Cea de-a doua ediţie a Zilelor Enescu la Berlin / Berliner Enescu Tage este organizată de International Enescu Society în colaborare cu Ambasada României la Berlin şi cu Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu", în parteneriat cu Universität der Künste (UdK) / Universitatea Artelor din Berlin, cu susţinerea Deutsch-rumänisches Forum e.V., sponsor WINTERSHALL-BASF Gruppe

© Foto: Ion Gheban

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus