România Liberă / martie 2004
Doi viitori socri se întîlnesc cu ocazia logodnei copiilor. Primul este Michael Douglas, reîntinerit cu mirajele chirurgiei estetice, al doilea este Albert Brooks (printre altele, şi regizor şi scriitor), interpret care şarjează de cîte ori are ocazia. Primul este un temut agent CIA sub acoperire, al doilea un paşnic doctor specializat în membrele inferioare. Aventurile spionului pentru deconspirarea unei reţele de traficanţi ce intenţionează cumpărarea unui submarin rusesc atomic sunt de la început înscrise în hotarele parodiei, care uneori se ia în serios anulînd efectele irezistibile ale genului. În schimb, doctorul este introdus fără voia lui în lumea noilor Bonzi şi trebuie să se adapteze pentru a păstra aparenţele.

Qui-pro-quo-urile, lupta cu timpul şi cu urmăritorii din FBI, planurile malefice ale traficanţilor care au drept aliat un personaj neaşteptat, finalul conceput în stilul catastrofic al unor modele ale genului la care autorul aspiră sunt cîteva ingrediente care ar califica această uşurică încercare comică drept agreabilă. Dar trebuie să ai multă indulgenţă pentru a privi giumbuşlucurile lui Michael Douglas, care încearcă să imite performanţe din "misiuni imposibile" sau din mai vechile serii cu James Bond pentru a ieşi mulţumit de la film. Însăilare de situaţii comice ca la un spectacol prost de revistă, divorţul de minimă logică a povestirii, amalgamul de chei comice anulează orice efort relevant pentru a sublinia umorul intrinsec a două teme. Prima este nunta cu avatarurile ei, a doua este complementaritatea personalităţilor, cei doi cuscri fiind perfect opuşi pînă la spectaculosul happy-end, unde fac echipă pentru a-şi salva progeniturile.

De reţinut coloana sonoră, unde şlagăre şi hituri mai recente se întîlnesc pentru a sublinia suspansul unui film de spionaj care se doreşte a fi relaxant. Departe de cinismul din Războiul rozelor, Michael Douglas apare ca un actor obosit, care vrea să recupereze teren pe un gen ce nu-i stă deloc bine. În ceea ce-l priveşte pe Albert Brooks, el rămîne egal, fără strălucire într-un rol de serviciu, în care nu se arată deloc "genial", aşa cum îl laudă cu prea mare generozitate caietul de presă.

Comedie de serie, Cuscrii - film inspirat de originalul din 1979, deci un remake - merită atenţie doar din partea fanilor lui Michael Douglas. În rest, nu prea ar mai fi nimic de adăugat.
Regia: Andrew Fleming Cu: Michael Douglas, Albert Brooks, Candice Bergen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus