octombrie 2008
De site-uri de prezentare, cu informaţii de interes mai mult sau mai puţin general, Târgu Mureşul nu duce deloc lipsă. O simplă căutare pe google, şi se afişează pagini de internet cu nemiluita, cu informaţii utile, cu poze şi cu diverse adrese din oraş şi de pe lângă. Însă nu ştiu cum se face că de câte ori accesezi secţiunea cu informaţii culturale de pe oricare din aceste site-uri, e mare secetă. Incomplete, sau chiar lipsă, ştirile din acest domeniu nu sunt nici actualizate (repet, atunci când ele există), nici exacte, de cele mai multe ori.

Din fericire, acum nu mai este cazul. În sfârşit a apărut un site care prezintă oraşul ca pe un punct de atracţie pe harta turismului cultural, atât în România, cât şi în afara ei (site-ul are şi varianta în limba engleză, realizată de traducătoarea Alina Şuta, şi varianta în limba maghiară, realizată de Nemes Csilla, Mathe Zsuzsanna şi Fegyverneki Ildiko). Bogăţia de informaţii este însoţită de o punere în pagină care face bine ochiului şi de un logo elegant, pe scurt, este vorba de informaţie atent structurată, pusă la patru ace.

Mereu în miezul evenimentelor, cei care fac site-ul să respire îl reînnoiesc în permanenţă cu materiale foto sau video, cu interviuri realizate chiar de ei şi colaje de la evenimentele culturale ale momentului, constituindu-se astfel într-un adevărat jurnal de ştiri culturale locale, accesabil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

În afară de prezentarea la zi a evenimentelor culturale (teatru, muzică, film, emisiuni de profil la posturile TV şi de radio locale), site-ul în discuţie mai este şi o excelentă sursă de documentare despre ceea ce îl înconjoară deopotrivă pe locuitor şi pe vizitator. Este vorba de moştenirea arhitecturală, respectiv, oricine se plimbă prin oraş ştie de acum pe lângă ce clădiri de patrimoniu trece, care este povestea lor, ce însemnătate au ele pentru cultura locală, cât de reprezentative sunt pentru apariţia şi trecerea prin acest areal al diverselor curente artistice. În acest fel, site-ul creează o identitate pentru cei care trăiesc în oraş, dându-le repere temporale şi istorice, şi oferă în acelaşi timp vizitatorilor informaţii despre ceea ce merită văzut şi de ce. Şi concluzia este că sunt mult mai multe lucruri de vizitat, mult mai multe clădiri în faţa cărora merită să te opreşti mai mult de un minut şi mult mai multe poveşti cel puţin interesante de aflat, decât s-ar crede la o primă (şi superficială) aruncare de ochi.

Nu în ultimul rând, acesta este primul site care prezintă toate teatrele din oraş, nu se opreşte doar la două, maximum trei, cum se întâmplă pe celelalte pagini de prezentare a oraşului (vreţi să ştiţi câte teatre sunt de fapt în Târgu Mureş? Mergeţi pe site!). Evident, nu este vorba doar de prezentări ale teatrelor, aici se găsesc laolaltă şi Filarmonica de Stat, şi muzeele, şi (singura!) sală de cinema (erau două, una a fost închisă din motiv de retrocedare), şi spaţiile alternative de petrecere (cu folos) a timpului liber.

Prin urmare, site-ul este http://cultura.inmures.ro, realizat de firma Reea, la iniţiativa managerului acesteia, Dan Maşca (şi LiterNet-ul beneficiază, la rândul său, la anumite proiecte de găzduire Reea). Ideea de bază este, însă, una mult mai amplă, anume aceea de a realiza un portal, inmures.ro, care să cuprindă subdomenii precum sănătate, cultură, educaţie, politică. În momentul de faţă, lansat este doar subdomeniul cultural, celelalte fiind încă în lucru.

Conţinutul site-ului este pus la punct şi ţinut în mână de patru persoane, anume Laurenţiu Blaga, manager de proiect, care se ocupă de prezentarea teatrelor din Târgu Mureş şi a instituţiilor din Reghin (pentru că intenţia este de fapt de a cuprinde tot Mureşul în aceste pagini informative), Alexandra Călinescu, responsabilă de majoritatea producţiilor video, Dan Predescu, care a realizat unele filme şi cea mai mare parte a fotografiilor şi Maria Orosan-Telea, pe partea de documentare pentru monumentele arhitecturale, instituţiile de cultură din Târgu Mureş şi personalităţi. O bună idee pe care o au cei din echipă este aceea de a include la secţiunea "Monumente arhitecturale" şi conacele, bisericile şi castelele de prin satele mureşene.

Trebuie ştiut de la început că site-ul este o iniţiativă 100% privată, fără parteneriate cu instituţiile statului, care însă au transmis informaţiile ce le-au fost solicitate (cu excepţia câtorva cazuri de persoane mai puţin deschise, care se pare că nu au înţeles că, transmiţând aceste informaţii, nu fac decât să promoveze instituţia pe care o conduc sau la care lucrează). Tot de ţinut minte este şi faptul că în primele două săptămâni de la lansare pagina de internet în discuţie a avut peste 1200 de vizite şi 710 vizitatori unici, ceea ce este, nu-i aşa, chiar foarte bine.

Închei acum prin a spune că prezentul articol nu este nicidecum reclamă gratuită, ci este doar un exerciţiu de admiraţie pentru oraşul în care locuiesc şi care, iată, de acum este prezentat tuturor celor interesaţi într-o formă bine definită şi extrem de atrăgătoare.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus