România Liberă / martie 2004
O nouă premieră la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov: Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Claudiu Goga, interpreţi: Costache Babii, Mircea Andreescu, Virginia Itta Marcu, scenografia (debut): Ramona Ingrid Macarie, muzica: George Marcu. Povestea tragică a celor tei clovni bătrîni care încearcă să se relanseze este tratată de regizorul, încă tînăr, dar cu mari spectacole la activ (de n-ar fi fost decît Revizorul de la Craiova şi tot ar fi adevărat ce am spus), în cele trei chei ale însăşi vieţii: dramă, comedie, tragedie.

Într-un spaţiu închis, cei trei ajung să se omoare între ei, mai precis primii doi sosiţi pe cel de-al treilea, ca-n "Mioriţa". Claudiu Goga a şi avut cu cine să-şi aplice inteligenta şi profunda viziune regizorală. Cele trei nume de actori sunt acelea ale unor mari personalităţi ale scenei româneşti de azi, care nu au ajuns vedete pentru că au ales să rămînă la Braşov. Dacă alegeau Bucureştiul cine ştie... UNITER-ul, care mai face din cînd în cînd, totuşi prea rar, dreptate, nu-l vede însă pe Mircea Andreescu de ani şi ani de zile. Şi nu actorul acesta complex, interiorizat şi exteriorizîndu-şi stările deopotrivă de convingător, este cel care pierde. El, alături de la fel de marii săi colegi Virginia Itta Marcu şi Costache Babii, îşi realizează, la urma urmelor, visul, viaţa, urmîndu-şi drumul cu fiecare rol, cu fiecare seară memorabilă, cum a fost şi cea de joi.

Finalul spectacolului a adus o surpriză: volumul Patima pentru teatru sau Virginia Itta Marcu de Constantin Paraschivescu, al 13-lea din seria pe care o scoate revista Teatrul Azi, dirijată de o altă pătimaşă a teatrului, Florica Ichim, a fost lansat în prezenţa "subiectului" şi a colegilor săi. Cărora li s-a promis solemn, în faţa spectatorilor, cîte un (alt) volum din aceeaşi serie. Pentru că îl merită. Şi merită şi cititorii-spectatori să afle dacă undeva, într-un unghi nevăzut de pe scenele perisabile ale zilei, ard trei lumini constante ale teatrului românesc.

PS: În secţiunea de teatru a Editurii LiterNet puteţi citi trei piese semnate de Matei Vişniec.
De: Matei Vişniec Regia: Claudiu Goga Cu: Costache Babii, Mircea Andreescu, Virginia Itta Marcu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus