Bălănescu Quartet a concertat aseară, 23 noiembrie 2008, la Teatrul Studio din Varşovia, ca invitat special la Gala de aniversare a 60 de ani de animaţie poloneză. Seara a fost un triumf, revelând pretenţiosului public varşovian nu numai un muzician de clasă europeană, ci şi un artist inovator, care facilitează accesul unei largi audienţe internaţionale, în general tinere, la marea tradiţie muzicală românească.
În prima parte a concertului, Alexandru Bălănescu şi ansamblul său, extins prin cooptarea compozitorului şi artistului vizual Klaus Obermaier şi a bateristului Steve Arquelles, au cântat fascinantele prelucrări după melodiile clasice ale Mariei Tănase, imprimate pe albumul Maria T. De fapt, cele mai reuşite compoziţii ale muzicianului român stabilit la Londra îşi au sursa în admiraţia sa pentru geniul Mariei Tănase şi pentru diferitele forme ale muzicii tradiţionale româneşti. Sala, arhiplină şi deosebit de participativă, a răspuns prin aplauze din ce în ce mai puternice şi prin scandări, în special la compoziţiile după "Bun e vinul ghiurghiuliu" şi "Lume, lume, soro lume". Pe un ecran gigantic montat în spatele scenei, se derulau mixajele vizuale ale lui Klaus Obermaier, o succesiune de cadre când macabre, când pline de umor sau de nostalgie uşor ironică. Chipul Mariei Tănase - preluat din filmările de epocă - reapărea mereu ca o figură tutelară nu numai a muzicii lui Bălănescu, ci şi a momentului magic varşovian.
Sala a reacţionat în crescendo şi la partea a doua a concertului, în care Alexandru Bălănescu şi muzicienii săi au improvizat live o coloană sonoră inedită pentru câteva dintre capodoperele cinematografului de animaţie polonez. În faţa publicului redus la tăcere, filme clasice din anii şaizeci şi şaptezeci, uimitor de puţin datate, au dobândit o nouă expresivitate prin inspiratul comentariu muzical. După cinci proiecţii acompaniate de muzică, publicul, în mijlocul căruia se aflau şi regizorii filmelor prezentate, era euforic. Aplauzele au durat minute în şir, prelungite şi de un bis pe care muzicienii, în semn de respect pentru o audienţă atât de caldă, l-au cântat în picioare. Mulţi dintre participanţi, inclusiv artiştii, au mărturisit după concert că, în a doua jumătate a serii, au avut senzaţia că sunt părtaşi la un experiment covârşitor, în orice caz foarte original, ale cărui posibilităţi merită explorate în continuare.
Concertul a fost organizat, ca eveniment special în cadrul Festivalului "Action Animation", de către Editura Audiovizuală Poloneză, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Varşovia.