Bucureştiul cultural / noiembrie 2008
Dacă eşti un new-yorkez adevărat (lucru care poate fi dovedit atît prin intensitatea pasiunii, cît şi prin durata rezidenţei), o piesă de teatru care începe cu animale din baloane dialogînd cu voci piţigăiate poate părea a nu fi tocmai stilul tău. Ceea ce demonstrează, pur şi simplu, cît de multe cunoaştem, voi şi cu mine.

Spectacolul Savianei Stănescu, Aliens with Extraordinary Skills / Străini cu îndemînări extraordinare, este o piesă de teatru încîntătoare, un imn de laudă adus New York-ului, care se întîmplă să includă şi animale făcute din baloane. Este o poveste simplă de genul doi-băieţi-care-întîlnesc-două-fete, despre o femeie-clovn frumuşică, din Republica Moldova (o ţară aflată între România şi Ucraina), partenerul ei, un clovn sălbatic şi zăpăcit, o actriţă în devenire din Republica Dominicană şi un muzician, american din toate punctele de vedere, care încearcă să se regăsească pe sine. De asemenea, sunt şi doi agenţi de la imigrări care, suspectînd că la mijloc există o căsătorie avînd ca scop obţinerea unui green card, îi pun miresei întrebări de genul "Care este măsura la sutien a mamei soţului tău?".

Natalia Payne este adorabilă în rolul Nadiei (femeia-clovn). Distribuţia (alcătuită din Seth Fisher, Jessica Piamentel, Kevin Isola, Shrine Babb şi Gian Murray Gianino), condusă cu mult entuziasm de Tea Alagic, nu putea fi mai potrivită, iar dialogul Savianei Stănescu este alert pînă la perfecţiune.

Nadia şi Borat (da, Borat, întocmai ca personajul lui Sacha Baron Cohen) vor să-şi perfecţioneze limba engleză. Ea încearcă să-şi amintească cuvîntul folosit pentru "atunci cînd eşti foarte energic şi plin de viaţă". Borat sugerează "outrageous" ("scandalos", n.tr.). "Nu", spune Nadia, care crede că termenul corect este "outgoing" ("sociabil", n.tr.). Borat răspunde "No, that's when you go out a lot" ("Nu, asta e cînd ieşi afară foarte des", n.tr.) [1].

Aliens... ne arată lumea şoferilor de taxi albanezi, a clubului Hot Pink Pussycat, a Craigslist-ului [2]. Dar cea care dă consistenţă acţiunii este dragostea Nadiei pentru New York. Ea vrea să meargă la restaurantele pe care le-a văzut în Sex and the City. Se gîndeşte la trucuri noi pentru petrecerile aniversare pentru că, spune ea, "copiii sunt isteţi aici".

Percepţia lui Borat faţă de new-yorkezi este diferită. "Muncesc în jur de 14, 16 ore pe zi", afirmă el. "Parcă ar fi un fel de zombi, ştii?". Însă Nadia este fidelă propriei credinţe. Ea iubeşte oraşul chiar şi atunci cînd se dovedeşte că, uneori, băieţii buni îi tratează pe noii angajaţi ca pe prostituate, la petrecerile din Soho.

Întotdeauna am crezut că acea energie specială despre care oamenii spun că ar fi însăşi esenţa New York-ului vine din speranţele şi visele tuturor nou-veniţilor. Aliens... plăteşte tribut acestei energii şi, în acelaşi timp, emană el însuşi tone de energie.


Note:
[1]. Dialogul reprezintă un joc de cuvinte intraductibil în limba română, bazat pe termenul "out", care în limba engleză înseamnă "afară". Personajul confundă termenul "outgoing", care în engleză înseamnă "prietenos, sociabil" cu sintagma "to go out", care se traduce prin "a ieşi".
[2]. Craigslist este o reţea online de anunţuri gratuite, clasificate pe diverse domenii. A fost înfiinţată în 1995 de Craig Newmark, de unde şi numele.


(Adaptare de Cristina Spătărelu a articolului publicat pe 3 octombrie 2008 în The New York Times)
De: Saviana Stănescu Regia: Tea Alagic Cu: Natalia Payne, Seth Fisher, Jessica Piamentel, Kevin Isola, Shrine Babb, Gian Murray Gianino

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus