Esquire / iulie 2008
Din nefericire, majoritatea încercărilor de a prelua piesele unui artist celebru eşuează. Ne pare rău, Scarlett. Nu tu eşti de vină, ci Tom Waits.

Albumul de debut al lui Scarlett Johansson e o incursiune în lumea unui semizeu al muzicii americane. Anywhere I Lay My Head conţine 10 piese ale lui Tom Waits şi o compoziţie proprie, în aceleaşi culori. Produs de Dave Sitek (responsabil pentru TV on The Radio), discul are o atmosferă magică, dar este, până la urmă, doar un set de cover-uri. Acum, există câteva modalităţi de a face un cover:

Cea mai curajoasă e reinterpretarea totală. În situaţiile fericite, rezultatul aproape că eclipsează originalul (Scissor Sisters - Comfortably Numb), dar, în cele mai multe cazuri, este o insultă auditivă (A Perfect Circle - What's Going On). Reuşita este proporţională cu creativitatea, dar totul are o limită.


(Scissor Sisters - Comfortably Numb)


(Pink Floyd - Comfortably Numb)


(A Perfect Circle - What's Going On)


(Marvin Gaye - What's Going On)

O altă variantă ar fi păstrarea caracteristicilor originalului - rezultatul fiind, în cel mai bun caz, un omagiu adus predecesorului (Ludovic Orban - My Way), iar în cel mai rău, o banalitate penibilă (Limp Bizkit - Behind Blue Eyes). Succesul depinde aici de potrivirea stilurilor. Paradoxal, Ludovic Orban e mai aproape de Frank Sinatra decât e Fred Durst de Roger Daltrey.


(Limp Bizkit - Behind Blue Eyes)


(The Who - Behind Blue Eyes)
Mai există o a treia modalitate, ce urmăreşte tiptil comicul (Faith No More - I Started a Joke), dar nu sunt mulţi oameni care pot face mişto de Tom Waits. Jim Jarmusch reuşeşte, însă, pentru o tânără actriţă, este cam riscant. Şi, în plus, Scarlett are o atitudine de reverenţă, deci ar fi şi o contradicţie.


(Faith No More - I Started a Joke)


(Bee Gees - I Started a Joke)
Ca atare, albumul ei se situează undeva între primele două abordări, fiind însă mai mult un experiment decât un omagiu. Scarlett Johansson nu-şi propune să imite, pentru că ar fi ridicol să emuleze guturalitatea unui bărbat trecut prin tutun şi băuturi aspre. Ea are un timbru plăcut şi o intonaţie expresivă. În încercarea de a părea mai matură însă, ea adoptă o detaşare controlată, care funcţionează în defavoarea ei. E adesea neconvingătoare, cel mai pregnant pe I Wish I Was in New Orleans. Ascultătorul are adesea senzaţia de alegere nepotrivită a pieselor. Sau poate chiar a compozitorului.


(Scarlet Johansson - I wish I was in New Orleans)


(Tom Waits - I wish I was in New Orleans)
Nu e vorba că Scarlett Johansson nu ştie să cânte, doar că o reinterpretare a lui Waits în spiritul său este un proiect atât de ambiţios încât devine irealizabil. Identitatea interpretei se pierde printre aranjamentele sclipitoare ale lui Dave Sitek, iar apariţiile sublime ale lui David Bowie (feeric pe Falling Down) nu pot salva discul de la pierzanie. Tom Waits pluteşte ca o ceaţă deasă în aerul umed al bayou-ului şi rânjeşte. E de neatins.


(Scarlett Johansson - Falling Down)


(Tom Waits - Falling Down)


(Scarlett Johansson - Anywhere I Lay My Head)



(Tom Waits - Anywhere I Lay My Head)

2 comentarii

  • cu toata stima
    [membru], 19.12.2008, 23:59

    Si ce te faci cand esti un infocat admirator al miscarii new wave si ai o pasiune nebuna pentru un Bob Geldof? Variante: a) ii trimiti niscaiva scrisori de amor in care sa exprimi faptul ca vrei sa fii rich, famous and...get laid; Sau b) o suni pe Tori Amos si o mustruluiesti zdravan pentru interpretarea folkista a piesei "I don\'t like Mondays".
    http://www.youtube.com/watch?v=J-THHJue-b4&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=XirdPLIo7QU




  • simian vs. justice = love
    [membru], 21.12.2008, 13:06

    A, uite si un cover foarte fain, \'hitos\' chiar: piesa celor de la Simian (never be alone : http://www.youtube.com/watch?v=JBVlEjibJQY ) remixata cu acceptul lor de catre Justice (we are your friends: http://www.youtube.com/watch?v=6zo1-XlazvY&feature=related ). Si serios, Scarlett Johansson nu stie sa cante!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus