Ziarul de duminică / ianuarie 2009
Livrat, prin temă, în perioada Crăciunului şi aflat, prin urmare, în orizontul moderat de aşteptări ale publicului, Four Christmases / De Crăciun nu stăm acasă! are chiar toate şansele să producă surprize plăcute. Mai mult decât o producţie şablon agăţată cu falsă veselie de un şir de crengi de brad şi globuri poleite, filmul aruncă în joc tema familiei, pe care o tratează ingenios de la începutul provocator până la conţinutul antrenant şi finalul inteligent.

Concentrat nu atât pe recuzita festivă (deşi reuşeşte o superhaioasă trecere în revistă a modurilor de a serba Crăciunul la americani) cât pe opţiunea de-a face sau nu din familie centrul universului măcar cu asemenea prilej, filmul vorbeşte, de fapt, despre o reconciliere a oamenilor cu nişte valori care, cel puţin de vreun deceniu-două încoace par demonetizate şi caraghioase. Protagoniştii săi, Brad şi Kate, formează de vreo trei ani un cuplu emancipat, independent, cu o excelentă poziţie financiară şi socială şi toate poncifurile urbane aduse la zi. Utopia lor o reprezintă comoditatea, tratamentele de întreţinere corporală, cursurile de dans şi mai ales vacanţele luxoase în locuri exotice şi aflate cât mai departe de familie. Ei bine, butonul declanşator al unei serii întregi de aventuri rezervate lui Brad şi Kate este constituit de imposibilitatea avionului de-a decola din cauza ceţii din San Francisco şi mai ales de apariţia lor accidentală la Ştiri, ca subiecţi ad-hoc ai unui reportaj la faţa locului. Odată minciuna dezvăluită, cei doi sunt nevoiţi să facă într-o singură zi vizitele cu care au rămas datori: la mamele şi taţii lor, divorţaţi şi aflaţi fiecare într-un nou cuplu.

Ce urmează nu se rezumă doar la un şir de gaguri corporale şi ironii verbale în cea mai mare parte izbutite (în ciuda fermentului grosier al unora). Partea cu adevărat reuşită este cea uşor amăruie, care le dă prilejul lui Brad şi Kate să constate că drumul lor până la cuplul adevărat, fără secrete, umbre şi acuze reciproce dospite până la resentiment, mai are câteva curbe periculoase de învins. Printre surori răutăcioase, copii răzgâiaţi, fraţi bădărani, cumnaţi apatici sau cumnate lipsite de tact, egoism matern sau blazare paternă, momente penibile, dezvăluiri greu de suportat şi mici renghiuri maliţioase, cei doi vor afla importanţa solidarităţii, dar mai ales a iubirii, acel liant misterios care transformă tot acest amalgam insuportabil într-o entitate indispensabilă: familia.

Spre lauda sa, filmul nu pledează insistent pentru asemenea concluzie, ci strecoară inspirat, printre momente comice, cele câteva trimiteri discrete la această idee care constituie, de fapt, farmecul poveştii, reuşind un tur de forţă rar întâlnit în banalele comedioare romantice destinate sărbătorilor. Iar acest tur de forţă este cu atât mai bine susţinut cu cât distribuţia este excepţională şi perfect alcătuită. Patru actori deţinători ai câte unui Oscar: Robert Duvall (care a obţinut trofeul, pentru Tender Mercies, în 1983), Sissy Spacek (laureată în 1980, pentru Coal Miner's Daughter), Jon Voight (recompensat pentru Coming Home, în 1978) şi Mary Steenburgen (oscarizată pentru Melvin and Howard în 1980) joacă rolurile părinţilor lui Brad şi Kate, cu o plăcere şi un umor neîntrerupte şi încântătoare, cu mult mai reuşite şi elegante decât au făcut-o, acum ceva vreme, alţi grei ai Hollywoodului în Meet the Fockers, de exemplu. Alături de ei, mereu eficientul Vince Vaughn şi adorabila Reese Witherspoon (care nu doar prin rolul din 2005, din Walk the Line, care i-a adus şi ei Oscarul, a devenit o certitudine) reuşesc să fie magnetici şi convingători pe post de Brad şi Kate, pasându-şi continuu susţinere, umor, farmec şi ritm. Pentru ei toţi, dar şi pentru tandreţea şi amuzamentul cu care vă va reîncărca energetic în prag de sărbătoare, filmul merită trecut pe lista cu bucurii de Crăciun.


Four Christmases / De Crăciun nu stăm acasă!
Producţie SUA, 2008.
Regia: Seth Gordon.
Cu: Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight, Jon Favreau, Mary Steenburgen, Dwight Yoakam, Tim McGraw, Kristin Chenoweth.

Regia: Seth Gordon Cu: Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight, Jon Favreau, Mary Steenburgen, Dwight Yoakam, Tim McGraw, Kristin Chenoweth

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus