Şapte Seri / ianuarie 2009
"Sometimes when a man's alone his dogs are all he's got." (Mickey Rourke)

Globurile de aur sunt un fel de repetiţie generală pentru Oscaruri, proba de orchestră dacă vrem să fim minimalişti. Ele sunt votate de reprezentanţii presei străine la Hollywood, ceea ce nu însemnă mari sau cunoscuţi critici. Categoriile sunt extinse, separă drama de muzical şi comedie şi adăugă "categoria Emmy", adică filme şi seriale TV. Contrar părerii generale, ele nu sunt barometrul pentru Oscar, acesta fiind mai degrabă reprezentat de premiile breslei (sindicatele SAG, WGA, DGA, PGA).

Anul trecut ceremonia a fost umbrită de greva scenariştilor şi nota a fost austeră. Anul acesta glamour-ul, rochiile şi vedetele au fost însă la mare gală în ceremonia transmisă la noi în direct şi netradusă, pe 11 ianuarie 2009, de la 3 dimineaţa, pe HBO. Steven Spielberg a primit premiul omagial Cecil B. De Mille, iar Slumdog Millionaire filmul bollywoodian (adică indian) al lui Danny Boyle, a luat crema de pe tort, patru premii, (cel mai bun film dramatic, regizor, scenariu şi muzică), învingîndu-şi competitorii, The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher), Frost/Nixon (Ron Howard), The Reader (Stephen Daldry) şi Revolutionary Road (Sam Mendes). Kate Winslet a luat doi lauri de actriţă, pentru Revolutionary Road la categoria dramă şi pentru rol secundar feminin în The Reader. Heath Ledger, marele dispărut al anului trecut, a fost recompensat postum, pentru rolul Jokerului din The Dark Knight, într-un moment emoţionant care se va repeta la Oscaruri.

Previzibil, Wall-E a luat premiul pentru cel mai bun film animat şi Waltz With Bashir (documentar israelian animat), pentru cel mai bun străin!

Dar seara i-a aparţinut lui Mickey Rourke şi comeback-ului său extraordinar din filmul lui Darren Aronovsky, The Wrestler, premiat şi la Veneţia unde a avut premiera. Cînd a primit Globul, Rourke a mulţumit câinilor săi, singurii care i-au ţinut companie în momentele grele din trecut.

Tot The Wrestler a luat premiul pentru cel mai bun cîntec, piesa excelentă, compusă special (şi gratuit) pentru Rourke de către Bruce Springsteen! Le ţin pumnii şi la Oscaruri!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus