ianuarie 2009
Am fost la teatru fără să ştiu nimic despre piesă ori actori. Fără să ştiu, de exemplu că Fata de mătase artificială este cartea autoarei germane Irmgard Keun, sau ca aceasta a fost ecranizată în 1960 de către Julien Duvivier, cu Gulietta Masina în rolul principal.

Şi a intrat în scenă Delia Nartea, adică Doris, o tânără care vrea să cucerească lumea şi să devină o stea. Spectatorii sunt transformaţi încă de la început într-un caiet, un jurnal, căruia Doris îi încredinţează povestea vieţii, iar Delia Nartea reuşeşte să fie o prezenţă foarte vie pe scenă şi să treacă în mod convingător de la momentele de extaz la cele de agonie.

Piesa este un (aproape) one-man show reuşit, bine susţinut de accentele scenografice - muzica şi vocile din off şi "aparatul de filmat", care porneşte din când în când oferindu-ţi senzaţia de cinema.

Doris nu vrea decât să guste viaţa din plin, cu sinceritate. Vrea o lume plină de fineţea mătăsii naturale, numai că întâmplările o învăluie, ca într-un cocon sufocant, în mătase artificială, adică într-o existenţă a dezamăgirilor, compromisului şi sacrificiului. Doris este soră bună cu Nana a lui Godard din Vivre sa vie. Ca destin, pentru că ambele ajung, într-un fel, să se prostitueze ca să supravieţuiască, dar şi ca mod în care văd viaţa. Nu vor decât să trăiască pur şi simplu, însă totul se complică la nesfârşit, absurd şi stupid.

Alături de Delia Nartea are o scurtă apariţie şi Alexandru Conovaru, care joacă fără ezitări rolul unui timid cu inima frântă de soţia care l-a părăsit. Dacă vă aşteptaţi să râdeţi în hohote, pentru că piesa se joacă la Teatrul de Comedie, atunci ar fi mai bine să vă reorientaţi. Dacă vreţi însă să vedeţi o poveste sensibilă şi un pic dureros de adevărată despre viaţă, într-o interpretare foarte fresh, atunci nu vă veţi plictisi.


Teatrul de Comedie, sala Studio.
Fata de mătase artificială, de Irmgard Keun
Regie: Vlad Massaci;
Scenografie: Raluca Turliu Cobilanschi
Cu: Delia Nartea, Alexandru Conovaru.
De: Irmgard Keun Regia: Vlad Massaci Cu: Delia Nartea, Alexandru Conovaru

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus