februarie 2009
Mădălina Dan este numele unei tinere coregrafe în plină ascensiune. După prezenţa în Springdance Dialogue, Olanda (aprilie 2008), unde s-a bucurat de succes, Mădălina Dan a fost aclamată la Tanzquartier Wien în luna decembrie a anului trecut pentru piesa Dedublarea, pe care a prezentat-o în deschiderea unui program internaţional de spectacole intitulat "ALLREADY" (16 - 19 decembrie 2008).

Totodată, la finalul anului trecut, Mădălina Dan a fost selectată alături de Andrea Bozic (Olanda) şi Michael Pinchbeck (Marea Britanie) să creeze o coregrafie care va avea premiera în luna aprilie a acestui an, în cadrul renumitului festival Springdance din Olanda.

La invitaţia Centrului Naţional al Dansului - Bucureşti, Mădălina Dan a creat o nouă lucrare a cărei premieră va avea loc în 7 şi 8 februarie 2009, pe scena CNDB.

Iluzionistele
Un spectacol de: Mădălina Dan
Cu: Maria Baroncea, Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Mădălina Dan
Dramaturgie: Rui Catalao
Scenografie: Mara Grigoriu
Producţie: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti


"Noi locuim departe de aceste locuri cochete, într-un castel, la întretăierea drumului de vest cu cel de sus-est, acolo sus, mai în stînga pe hartă, pe Tărîmul de Nord cu accente citadine, acolo unde stelele căzătoare se numără cu aplomb şi maniere alese.

Avem un program foarte exact pe care îl respectăm ca pe ochii din cap: tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm...

Periodic, frunzărim neglijent broşurici pline cu litere lipsă, ne facem manichiura cu iod, dăm de mîncare la plozi, ne rotim în direcţia acelor de ceasornic, ne uităm cuviincioase la televizor... totul pentru igiena mentală.

La prînz, la somnul de frumuseţe, mai aţipim puţin pe prichici, apoi ne trezim despletite, urcăm încălţate pe laviţă, ne înviorăm cu o limonadă şi o cafea neagră, o sorbim nemilos şi aşteptăm să ne plouă în gură.

La cină gătim următoarele: într-o oală de dimensiuni reduse, punem puţin cîte puţin, apoi amestecăm, după gust, cinci viermi intestinali cu apă clocotită, presărăm atent nişte bobiţe de splinuţă aromată, foarte bine uscăte, nişte sare, piper şi ciocolată, după gust şi apoi doi ochi larg deschişi... cam atît de deschişi... vînturăm apa cu ulei şi parfum... lăsăm la dospit pînă se face o pojghiţă groasă;
înfăşurăm aluatul într-o broboadă cu motive ungureşti,
ne trec toate apele,
scuipăm de trei ori în sîn,
ne înfigem zdravăn cu dinţii în pardoseală,
îl înşfăcăm pe cel mic,
îl scrutăm cu privirea şi-l aruncăm de trei ori în aer,
îl trecem prin făină,
îl batem bine cu făcăleţul şi gata masa.

La siesta, un vultur neînfricat, cu puseuri de romantism ne salvează din ghearele plantelor carnivore.

De cele mai multe ori ni se sfîşie rochiţele înflorate... vai pardon... ne urcăm pedant în şaua lui, îi dăm bineţe... el ne face neaoş cu ochiul şi ne trece dincolo. Acolo, un alai domnesc de joasă speţă, se adună gretoşi în fiecare dimineaţă să ne vadă cum ronţăim arahide." (Mădălina Dan)


Mădălina Dan este absolventă a Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti şi a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti - secţia coregrafie. Din 1998 pînă în 2003 este membră a companiei de dans "Oleg Danovski" din Constanţa. În 2008 participă la programul de burse pentru dans contemporan "DanceWeb Scholarship" - Viena.


Colaborează cu coregrafii: Cosmin Manolescu, Vava Ştefănescu, Gigi Căciuleanu, Sergiu Anghel, Alexandra Pirici, Lisa Naugle, Christine Bastin, Pierr Wiss şi Jean Guizerix. De-a lungul timpului participă la ateleierele coregrafilor şi profesorilor: Martin Sonderkamp, Lin Snelling, Andrew Harwood, Lisa Race, Keith Hennessy, Judith Grodowitz, Libby Farr, Rasmus Olme, Olive Bieringa, Ko Murobushi, Paolo Enrique, Margarida Bettencourt, Laura Simi, Damiano Foa, Donna Uchizona, Christine Bastin, Ivan Wolf, Milli Biterli, Mark Tompkins, Lisa Naugle, Florin Fieroiu, Simona Noja, Judith Turros, Daniel Meja, Erwin Kecsek şi Wilfride Piollet.

Creaţii proprii: Elan spre transcendent (1998), Just like a woman (2001), Need for speed (2005), Dedublarea (prezentată în 2008 la Springdance Festival - Utrecht şi Tanzquartier Viena).

În prezent studiază playwriting (scriere dramatică) la U.N.A.T.C Bucureşti.


Rezervări şi bilete
Preţul unui bilet pentru aceste spectacole este de 15 lei (10 lei cu reducere pentru studenţi, elevi, pensionari). Biletele se pot achiziţiona de la sediul CNDB înainte de începerea spectacolului. Rezervări se pot face la adresa [email protected], fiind valabile doar după confirmarea scrisă din partea organizatorilor. Nu se pot face rezervări prin e-mail în ziua reprezentaţiilor.


CNDB
Sediu: Clădirea TNB, B-dul Nicolae Bălcescu 2, etaj 3/4 (acces spre Lăptăria Enache)
tel: +4 0213128009
e-mail: [email protected]
www.cndb.ro
Regia: Mădălina Dan Cu: Maria Baroncea, Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Mădălina Dan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus